Kultura
0

Film "Teško je biti fin" Srđana Vuletića otvara Sarajevo film festival

FENA
Ovogodišnje 13. izdanje najveće regionalne filmske smotre - Sarajevo film festival otvorit će dugometražni igrani film bh. reditelja Srđana Vuletića "Teško je biti fin".

Bit će to, nakon ostvarenja "Savršeni krug", "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza", već četvrti bosanskohercegovački film čijim će prikazivanjem početi festivalsko šarenilo sedme umjetnosti.

Riječ je o ostvarenju snimljenom u koprodukciji BiH, Velike Britanije, Njemačke, Srbije i Slovenije. Uloge tumače vodeće glumačke veličine u BiH: Saša Petrović, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Daria Lorenci, Josip Pejaković, Jasna Žalica, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan, Jasna Beri te Damir i Danijal Savić.

Jednostavan je to, direktan i pomalo komičan film o čovjeku koji želi da bude dobar u gradu zvanom Sarajevo, gdje biti dobar ponekad znači biti glup ili vas to može dovesti u nepredviđene poteškoće. Riječ je o ohrabrujućem ostvarenju o čovjeku koji uspijeva doći do cilja, iako je sve bilo protiv njega.

Producent filma Ademir Kenović Vuletića smatra veoma uspješnim rediteljem koji je s ovim drugim dugometražnim ostvarenjem postigao potpunu zrelost te obilježio prelazak na novi nivo bh. filma.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra najavio je u danas na konferenciji za medije u Sarajevu i treće filmsko ostvarenje koje će sarajevskoj publici biti predočeno u okviru programa Heineken Open Aira. To je film "Irina Palm" Sama Garbarskog, snimljen u koprodukciji Belgije, Njemačke, Luksemburga, Velike Britanije i Francuske.

Ovu dramu Garbarski je ocijenio romantičnom tragikomedijom, koja je premijerno predstavljena na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu. Glavne uloge ostvarili su britanska pop ikona Marianne Faithfull te jedan od najuspješnijih glumaca regije Miki Manojlović.

Radnja filma smještena je u Englesku, a govori se o Maggie, ženi u pedesetim godinama koja se usljed finansijskih problema zbog oboljelog unuka javlja na oglas u izvjesnom noćnom klubu u Sohou, naivno vjerujući da se radi o poslu hostese.

Sarajevska publika ovo će ostvarenje moći pogledati 18. augusta u Heineken Open Air kinu, a predstavit će ga reditelj Garbarski, Miki Manojlović te producent Sebastien Delloye.

Do početka ovogodišnje 13. filmske smotre od 17. do 25. augusta ostala su još 63 dana.