Kultura
4

Film "Smrt čovjeka na Balkanu" oduševio publiku SFF-a

FENA
"Smrt čovjeka na Balkanu" naziv je filma srbijanskog reditelja Miroslava Momčilovića koji je sinoć oduševio publiku u Otvorenom kinu Hej!, gdje je prikazan u okviru 18. Sarajevo film festivala.

Brilijantni glumački talent u ovom je ostvarenju ponovo potvrdio bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, uz kojeg glume i Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Nikola Đuričko, Branislav Trifunović i Ljubomir Bandović.

Film donosi satiričnu priču o samoubistvu kompozitora, nakon čega tokom čekanja dolaska policije i hitne pomoći slijedi niz uskomešanih događanja u stanu u kojem je živio. Reditelj Momčilović uspio je prikazati duh balkanskog čovjeka, njegov odnos prema smrti i uopće specifičan mentalitet ljudi ovih prostora.

Neobičnost filma je da je snimljen u jednom kadru, ali dinamikom radnji i obiljem humora uspijeva u potpunosti zadržati pažnju gledalaca.

Reditelj Momčilović se zajedno s ekipom filma nakon projekcije poklonio publici, istaknuvši da je ideju filma dobio na osnovu istinitog događaja kada je u garaži s prijateljima igrao stoni tenis, a tokom igre jednom od prijatelja je pozlilo. Dolazak hitne pomoći čekali su gotovo dva sata, tokom kojih su ostali članovi ekipe odigrali do kraja partiju tenisa.