Kultura
0

Film Samo jedan let Ibrahima Jakića na Sarajevo Film Festivalu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U okviru programa "Bh. film" 19. Sarajevo film festivala (SFF) danas je u Multiplex Cinema Cityju prikazan film "Samo jedan let Priča zlatnog leptira" autora i producenta Ibrahima Jakića.

Film je snimljen prema istinitoj priči, a prvi put neki od kadrova filma prikazani su nadomak Starog mosta u Mostaru u aprilu na rođendan Fonda Zlatnog leptira.

Radi se art filmu, prvog bh. fonda za kulturu, umjetnost i humanizam. To je istinita filmska priča o rađanju ovog fonda, o gradu na Neretvi i njegovim lastama te o bijeloj dugi od kamena. I.B. Jakić Šejla Fond Zlatnog leptira, kroz realizaciju projekata iz oblasti kulture i umjetnosti, želi pružiti ruku djetetu i probuditi humanizam u čovjeku.

Jakić je danas sa ekipom ovog filma pozdravio i publiku SFF-a najavivši da je danas bila pretpremijera ovog filma čija bi premijera trebala biti u oktobru.

Autor je kroz oči djevojčice ispričao priču ovog i onog vremena, te je film svojevrstan put kroz vrijeme.

Nastao je, kako navodi, iz iskrenog nagona da se nešto kaže, opiše, te da se uradi priča o dolini Neretve na poseban način.

Jedan od aktera ovoga filma je autorova devetogodišnja kćerka Selma koja kroz poglede djeteta priča priču zelene rijeke i vodi nas kroz vrijeme. Osim nje, u filmu se pojavljuju i Zoran Laketa, Samra Mlinar, Danko Dangubić te Malik Jakić.

SFF