Kultura
0

Film "Pista života", Dine Mustafića u SARTR-u

FENA
Dino Mustafić (Foto: Klix.ba)
Dino Mustafić (Foto: Klix.ba)
Dokumentarni film "Pista života", reditelja Dine Mustafića iz 1993. godine bit će će prikazan u nedjelju u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru.

Projekcijom tog filma bit će završen filmski program u okviru ovogodišnjeg Modula Memorije Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS. Ulaz na projekciju je besplatan.

"Film se bavi ispitivanjem jedne granične situacije ljudskog iskustva, gdje jedna linija, jedna crta, u ovom slučaju to je aerodromska pista, nekako razdvaja dva svijeta. Svijet života i svijet smrti.

Na onom tamo svijetu, svijetu života, slobode i ljudske sreće i onog drugog svijeta koji podrazumijeva oduzimanje svih atributa ljudskosti civilizacije i čovječnosti", rekao je Mustafić.

U okviru filmskog programa Modula Memorije 2013 prikazani su filmovi Nenada Dizdarevića "Četvrti dio mozga", Patricka Chauvela "Mirrors of War" i "Rapporteurs de Gueress" i Pjera Žalice "Djeca kao i sva druga".

Do kraja Modula Memorije 2013 na sceni Sarajevskog ratnog teatra bit će izvedene još dvije predstave u maju. "Tajna džema od malina", urađena je prema tekstu Karima Zaimovića, u režiji Selme Spahić, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR u koprodukciji s Fondacijom Karim Zaimović, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i WARM Centrom, a na programu je 6. maja u 20 sati.

Modul Memorije 2013 zatvorit će 9. i 10. maja predstava "Izopačeni" Heartefact fonda i BITEF Teatra u režiji Andreja Nosova - saopćio je Pres MESS-a.