Reditelj Bakrač se ne slaže
0

Film "Ostavljeni" neće biti prikazan na SFF-u

Sarajevo-x.com
Projekcija igranog filma "Ostavljeni" koja je bila planirana za nedjelju 24.07. naveče u sklopu SFF-a, u programu BH film koje organizuje Udruženje filmskih radnika Bosne i Herecegovine i SFFje otkazana.

Razlog otkazivanja je neslaganje reditelja Adis Bakrača da se film prikaže.

Reditelj Bakrač smatra da Upravni odbor Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine ne radi u interesu bosanskohercegovačke kinematografije, da je Udruženje privatizovano i da se zloupotrebljava za interese pojedinaca u Upravnom odboru Udruženja.

  Kao potvrdu svojih navoda Bakrač navodi i posljednju odluku Upravnog odbora Udruženja da za najuspješniji bosanskohercegovači film u protekloj godini proglasi dokumentarni film "Selo bez žena" koji nije bosanskohercegovački. 

Radnja nagrađenog filma se dešava u južnoj Srbiji, a Upravni odbor Udruženja mu dodjeljuje nagradu "Ivica Matić" za promociju bosanskohercegovačke kinematografije.

  Producent Almir Šahinović: "Ovakve odluke Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine ne nanose smo štetu bh. filmskim autorima već i svim bh. filmskim radnicima koji učestvuju u proizvodnji domaćih filmova, kao i državnim institucijama koje podržavaju bosanskohercegovačku kinematografiju."