Kultura
0

Film Oggija Tomića nominiran za prestižnu BAFTA nagradu

Piše: A. Dž.
Foto: Chris Leslie
Foto: Chris Leslie
Bh. filmski autori svakodnevno dobijaju potvrde za svoj rad širom svijeta, a najnovija stiže iz Velike Britanije gdje je film sarajevskog producenta i reditelja, Oggija Tomića, nominiran za prestižnu BAFTA (Britanska akademija za film i televiziju) nagradu.

BAFTA Scotland objavila je jučer ovogodišnje nominacije za BAFTA Scotland New Talent Award, prestižnu nagradu za mlade autore.

U kategoriji filmova baziranih na stvarnim činjenicima nominiran je "U potrazi za porodicom", reditelja Oggija Tomića i Chrisa Leslieja.

Tomić je za portal Klix.ba kazao da je veoma sretan zbog ove nominacije. Podsjetimo, film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a riječ je o potresnoj i inspirativnoj životnoj priči autora, nekadašnjeg štićenika Doma za nezbrinutu djecu na Bjelavama.

"Nakon premijere na SFF-u, nisam ni sanjao da će samo par mjeseci kasnije biti nominovani za ovu prestižnu BAFTA nagradu, koja me čini jako ponosnim. Ova nominacija, i nadam se osvojena nagrada, je za moje Sarajevo i Bosance, te 'U potrazi za porodicom' tim kojeg činimo jai, Chris i Garret (Chris Leslie i Garret Tankosić Kelly op.a.). Želimo se zahvaliti svima na fantastičnoj podršci i budite uz nas 25. marta", kaže Oggi za Klix.ba.

Portal Klix.ba je u više navrata pisao o Tomiću i njegovoj sudbini napuštenog djeteta. Upravo je zahvaljujući tekstu na našem portalu, Tomić pronašao davno izgubljenu porodicu, te na osnovu toga i snimii dokumentarac.

Oggi Tomić danas živi u Velikoj Britaniji gdje je ostvario uspješnu karijeru kao snimatelj, sineast i fotograf.