Priča Bobe Jelčića o Mostaru
0

Film "Odbrana i zaštita" uvršten u Forum Berlinala

FENA
Reditelj i scenarist filma Bobo Jelčić
Reditelj i scenarist filma Bobo Jelčić
"Odbrana i zaštita", prvi dugometražni film redatilja i scenarista Bobe Jelčića, uvršten je u program "Forum" ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, gdje će 9. februara imati svoju svjetsku premijeru, najavili su autori filma na današnjoj konferenciji za novinare.

Kroz priču o Slavku (Bogdan Diklić) koji dvoji bi li otišao na sahranu starom prijatelju druge nacionalnosti, Jelčićev film progovara o podijeljenom Mostaru i "svijetu u kojem koegzistiraju paranoja, komedija i drama".

Bobo Jelčić rekao je kako je tim filmom imao potrebu reći nešto o stanju u svom rodnom gradu, ali ne o onome što se može čitati u vijestima već o tome kako se tamo osjeća i živi običan čovjek. Razdijeljen na hrvatski i bošnjački dio, Mostar pati od nacionalnih bolesti, a rješenje se ne nazire, utvrdio je Jelčić, dodavši da je dvojba glavnog lika tek polazišna točka za važna pitanja koja nisu politička, ali su posljedica politike.

Za Jelčića, koji se afirmirao kao pozorišni reditelj, rad na filmu bio je izazov, a kaže i da mu je važno što, za razliku od pozorišne predstave, film ostaje. Smatra uspjehom što je film uvršten na Berlinale, cilj je da učestvuje i na drugim svjetskim festivalima, dok bi u redovnu kino distribuciju po Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj trebao krenuti u septembru.

Na konferenciji se predstavio i dio glumačke ekipe - Ivana Roščić rekla je kako joj je najveći izazov bio naučiti mostarski govor, a Vinko Kraljević se, kao i reditelj, prisjetio drugačijeg Mostara kao "toplog grada koji je nekada bio pun života".

Film je sniman u aprilu i martu ove godine, u produkciji Spiritus Movensa, širokobriješke Produkcije Kadar te Hrvatske televizije, a sufinansiran sredstvima HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Dobio je i podršku međunarodne platforme Global Film Initiative.

Napomenuvši kako već i sam naslov filma, propali odbrambeni projekt bivše Jugoslavije, govori o finom i suptilnom humoru filma, predsjednik HAVC-a Hrvoje Hribar utvrdio je da mu je drago što taj film nije još jedna "urnebesna komedija", već autorsko djelo.

U filmu glume još Nada Đurevska, Izudin Bajrović, Rakan Rushaidat, Nermin Tulić, Hadžija Hadžibajramović, Šerif Aljićm, Nermin Karačić, Sadžida Šetić, Ivo Krešić i drugi.

"Forum", program posvećen otkrivanju inovativnih filmskih izričaja, ove godine donosi četrdestak filmova iz cijeloga svijeta, a mnogi od njih bave se društvenim prevratima, tranzicijom i promjenama.

U službenu konkurenciju 63. Berlinskog festivala, koji će se održati od 7. do 17. februara, uvršten je, među ostalima i film "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića.