Znate li ko je Graham Bamford?
0

Film o čovjeku koji se spalio zbog Bosne i Hercegovine

Sarajevo-x.com
U okviru filmskog dijela programa Modul memorije, u petak, 29. aprila 2011. sa početkom u 19 sati, u kinu Meeting Point bit će prikazan dokumentarni film “Graham i ja – istinita priča“, reditelja Nenada Puhovskog.

Britanac Graham Bamford zapalio se 29. aprila 1993. ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta. Učinio je to kako bi pokušao promijeniti stav britanske vlade prema agresiji u BiH i Hrvatskoj. Ovo je film o Grahamu, njegovim djelima, šutnji kojom su obavijena, ali i o Nenadu Puhovskom i njegovom nastojanju da producira film o tom događaju.

Ovaj film uvršten je u program Modula memorije na inicijativu grupe građana koji su željeli da žrtva Grahama Bamforda ne bude zaboravljena, te da dobije ime ulice ili neko drugo adekvatno obilježje

"Suština Modula memorije jeste da sačuva sjećanje prije svega na ljude, koji su učinili velika djela u teškim vremenima, želeći napraviti razliku između dobra i zla", istakao je Nihad Kreševljaković, koordinator programa Modul memorije. "Nakon 18 godina, vjerujemo da mjesta čekanju nema – Sarajevo i BiH moraju imati spomen obilježje da se sjećaju ovog hrabrog čovjeka, kako njegova žrtva ne bi bila uzaludna i kako bi naši građani znali za ono što je učinio u ime naše zemlje".

Ulaz na projekciju je slobodan.