Kultura
0

Film Nedžada Begovića od sutra u bh. kinima

FENA
Od četvrtka, 25. maja sarajevska publika će na repertoaru kina Meeting Point u terminu od 21 sat moći pogledati film "Sasvim lično" bh. reditelja Nedžada Begovića.

Od subote,ovaj film će biti na repertoaru i od 19. sati.

IZ Sarajevo film festivala ističu da će publika imati priliku vidjeti novu, nešto dužu verziju.

Film "Sasvim lično" u kinu Meeting Point prikazivaće se sa engleskim titlom.

Film Nedžada Begovića kroz dokumentarističko-igranu formu obuhvata period od 1958. do 2004. godine. Autor se uz anegdotsku duhovitost prisjeća vremena komunizma, socijalizma, rata u BiH i postratnog perioda. Ove periode autor prolazi kroz sasvim ličnu dioptriju, ograničavajući svoje obzorje na porodicu i prijatelje. Hronologijom odrastanja, situirane u različite historijske i socijalne kontekste, slažu se male filmske vinjete, struktuirajući priču satkanu od sjećanja, promišljanja i zapažanja.

Ovo ostvarenje, inače prvi realizovani projekat CineLinka, koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala, koje je publika mogla vidjeti na 11. SFF svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Tribeca Film Festivalu, a bio je i bh. kandidat za Oscara.

Film "Sasvim lično" paralelno sa Sarajevom počinje igrati i u Tuzli, Gračanici i Bugojnu, a u narednom periodu moći će ga pogledati i publika u Srebreniku, Gradačcu, Banovićima, Odžaku, Orašju, Olovu Živinicama, Zenici, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu…