Hrvatska premijera
0

Film "Na putu" 27. februara u Zagrebu

FENA
Jasmila Žbanić (Foto: Reuters)
Jasmila Žbanić (Foto: Reuters)
Nakon svjetske premijere 18. februara na Berlinskom filmskom festivalu, film "Na putu" Jasmile Žbanić, snimljen u koprodukciji BiH, Hrvatske, Austrije i Njemačke, premijerno će se prikazati u BiH 25. februara, a u Hrvatskoj, 27. februara u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, najavljeno je na konferenciji za novinare.

"Na putu" je priča o mladom bračnom paru Luni (glumi je Zrinka Cvitešić) i Amaru (Leon Lučev) čija se ljubav nađe na kušnji jer Amar odluči postati pripadnik konzervativne islamske vjerske zajednice vehabija, odnosno selefizma.

Redateljica i scenaristica filma Jasmila Žbanić rekla je da je o toj relativno maloj grupi ljudi u Bosni željela saznati nešto više nakon što se jedan selefija odbio rukovati s njom jer je žena.

Po njenim riječima, selefije je odabrala jer joj je opća predrasuda prema njima, s obzirom da ih se u javnosti povezuje s terorizmom, bila pravi izazov za ljubavnu priču u Sarajevu.

Nisam htjela raditi političku priču o Selefijama, istaknula je Žbanić, dodavši da je, kao i u njezinu filmu "Grbavica" nagrađenom "Zlatnim medvjedom" u Berlinu, ponajviše ipak zanima ženski lik i pitanje materinstva.

Na temelju uloge u tom filmu Zrinka Cvitešić je uvrštena u program "Shooting Stars 2010" Berlinalea, te je odabrana među deset najboljih evropskih glumačkih talenata, koji će se tokom festivala predstaviti filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta.

Cvitešić je rekla da je od dugotrajnih audicija do završetka snimanja filma sazrela privatno i profesionalno, osobito nakon što je u pripremama za film morala proći dvije radionice za klaunove, jedva prevladavši svoj strah od klaunova.

Uz redovnu distribuciju u kinima Blitz Cinestara, film "Na putu" prikazivat će se putem projekta "Kino u gostima", pokrenutog radi sve manjeg broja kino dvorana u manjih hrvatskim gradovima.

Leon Lučev je izjavio kako će se tim projektom omogućiti da i publika iz gradova bez kina pogledaju film na velikom platnu. Filmska ekipa će u martu, sa svom potrebnom tehničkom opremom, posjetiti Slavonski Brod, Karlovac, Krapinu, Trogir i Umag, najavio je.

U filmu glume još Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Marija Koehn, Nina Violić, Sebastian Cavazza, Jasna Ornela Bery, Izudin Bajrović, Jasna Žalica, Luna Mijović.