Kultura
30

Film Jasmile Žbanić otvara filmski festival u Seulu

NAP
Međunarodni ženski filmski festival u Seulu (IWFFS) ove godine slavi 16. izdanje, a festival će otvoriti film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore".

"Za one koji ne mogu da govore" inspiriran je stvarnom potresnom pričom australske umjetnice Kym Vercoe koja dolazi u Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi "Na Drini ćuprija" Ive Andrića, ne znajući šta se u ovom gradu dešavalo tokom rata.

Nakon posjete Višegradu i Vilinoj vlasi po povratku u Australiju našla je podatak o dešavanjima u ratu u ovom području, gdje su koncentracioni logori funkcionirali sasvim normalno. Ona je napravila predstavu prema tim događajima „Sedam kilometara sjeveroistočno" s kojom je došla na MESS 2011. godine, a potom je Žbanić kontaktirala i predložila snimanje filma.

Ovaj film bavi se ratnim zločinima počinjenim nad ženama, a premijerno je bio prikazan na 38. Toronto International Film Festivalu 2013. godine.

Na festivalu u Seulu bit će prikazano 99 filmova iz 30 zemalja, uključujući i dokumentarce kineskih žena filmaša, filmova o ženskim iskustvima u vremenu neokapitalističke ekonomije i globalne ekonomske krize poslije 2008. godine, a posebno mjesto imat će veteranka japanska glumica Kyoko Kagawa (rođena 1931. godine). Bit će prikazano osam filmova u kojima glumi ova glumica.

Festival počinje 29. maja i trajat će do 5. juna 2014. godine.