Kultura
0

Film "Jaje" debi turskog filma na Takmičarskom programu SFF-a

FENA
U okviru Takmičarskog programa 13. Sarajevo film festivala prikazan je turski film "Jaje", režisera Semitha Kaplanoglua, što predstavlja debi turskog filma na Takmičarskom programu SFF-a.

Film "Jaje" priča je o pjesniku Jusufu koji se, nakon majčine smrti, vraća u grad svog djetinjstva. Ne zna za daljnju rođaku Ajlu, koja je pet godina živjela s njegovom majkom. Pristaje da obavi ceremoniju davanja žrtve koju majka nije za života mogla obaviti jer ne može podnijeti pasivnosat života na selu, prostora ispunjenih duhovima starih ljubavi, kao ni stalni osjećaj krivice.

Jusuf i Ajla kreću do Svečevog groba, gdje će se ceremonija obaviti. Kako ne uspijevaju naći stado iz kojeg će se odabrati odgovarajuća životinja, prisiljeni su da noće u hotelu. Atmosfera svadbe u hotelu privlači ih jedno drugome, kratak je siže filma.

Na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličenoj nakon projekcije filma, moderator razgovora Faruk Lončarević istaknuo je kako uvođenje turskog filma u Takmičarski program predstavlja značajno obogaćenje SFF-a jer se turska kinemaografija u evropskim i svjetskim okvirima pokazala kao umjetnički osebujna i inovativna.

Režiser Kaplanoglu izjavio je da je stvorio ovaj film ponukan željom da prikaže dramatične promjene koje su zahvatile tursko društvo, ne samo u metropolama poput Istanbula nego i u konzervativnoj unutrašnjosti zemlje.

Najavio je da će film "Jaje" biti prvi iz trilogije kojom namjerava prikazati te promjene.

Drugi dio trilogije zvat će se "Mlijeko" a treći "Med", najavio je Kaplanoglu.