Kultura
0

Film "Izjava 710399" 26. februara na programu Federalne televizije

FENA
Dokumentarni film "Izjava 710399", snimljen u produkciji XY Films, bit će prikazan u programu Federalne televizije 26. februara. Ovo je prvo prikazivanje filma na nekoj od bh. televizija nakon njegove premijere na prošlom Sarajevo film festivalu.

"Izjava 710399" prati pokušaj filmske ekipe i porodice petanestogodišnjeg dječaka koji je, zajedno s još tri čovjeka, nestao tokom genocida u Srebrenici, da saznaju šta se s njim dogodilo.

Osnova za potragu su izjave koje su od njih četvorice uzeli srpski vojni policajci 23. jula 1995. u Zvorniku, a koje dokazuju da su bili živi nakon što su okončana masovna strijeljanja u i oko Srebrenice.

Kako se priča odmotava, otkrivamo nove i potresne detalje o njihovoj sudbini, da su preživjeli masovno strijeljanje, o humanom pokušaju jedne srpske porodice da ih spasi i okrutnosti njihovih komšija koji ih zbog toga i danas progone, o ličnim dramama porodica koje očajnički pokušavaju saznati bilo šta o njihovoj djeci, muževima i sinovima, o državi koja zapošljava počinioce zločina i ponižava njihove žrtve.

Nekoliko priča se slaže u mozaik koji je ustvari priča o današnjoj BiH, zemlji u kojoj će se s posljedicama ratnih zločina živjeti decenijama.

"Izjava" će 2. marta biti prikazana na Festivalu filma o ljudskim pravima na Univerzitetu Oxford Brookes u Velikoj Britaniji. Autor filma Refik Hodžić će nakon prikazivanja govoriti o temi kojom se film bavi – utvrđivanju istine o ratnim zločinima počinjenim u BiH, saopćeno je iz XY Filmsa.