Nacisti koji napadaju Zemlju
0

Film "Iron Sky" digao prašinu na Berlinaleu

Sarajevo-x.com
Naučno-fantastična komedija "Iron Sky" je film o kojem se najviše govori na 62. Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale. Ovo finsko naučno-fantastično ostvarenje govori o nacistima koji krajem Drugog svjetskog rata bježe na Mjesec da bi se 2018. godine suočili sa američkim astronautima.

Film "Iron Sky" je premijerno prikazan trećeg dana Berlinalea. Od tada, predstavnici sedme umjetnosti, kritičari i novinari govore i pišu o ovom ovom filmu.

Prošle godine je glavnu nagradu festivala, Zlatnog medvjeda, osvojio film "A Separation", iranska drama o raspadu braka. Na Berlinaleu je također premijerno prikazan i film Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda" koji govori o ratu u Bosni i Hercegovini. Jolie i njen partner Brad Pitt su također bili na premijeri filma "Iron Sky".

Film su mnogi novinari pohvalili kao dokaz da su Nijemci sada načisto sa svojom nacističkom prošlošću. Ipak, lokalni novinari su malo oprezniji.

"Iako sam čula da su se gledatelji smijali tokom prikazivanja filma, to nije bio slučaj kada sam ga ja gledala", kazala je Kerstin Sopke iz Associated Pressa.

"To je još uvijek osjetljiva tema ovdje i morate biti stvarno oprezni. Bila sam oprezna, ali mislim da su napravili dobar film", dodala je Sopke.

Tim koji je napravio film "Iron Sky" uključio je i zavjeru o tome kako su nacisti razradili NLO projekt tokom Drugog svjetskog rata. Režiser filma, Timo Vuorensola, opisuje ga kao "glupu šalu". Većina sredstava za film sakupljena je od donacija fanova putem online akcija i prodajom robe.