U zemlji krvi i meda u Sarajevu
0

Film Angeline Jolie potresao domaću publiku

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Rediteljski debi holivudske megazvijezde Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda" večeras je prvi put prikazan pred domaćom publikom u sarajevskom multipleksu Cinema City. Izuzetno potresna priča vratila je gledatelje u jedan od najtežih perioda recentne historije, agresiju na BiH, i podsjetila ih na stradanja, ubijanja, mučenja i silovanja.

Malo koga ratna priča Angeline Jolie nije potresla. Glumica, rediteljka i humanitarka uspjela je prodrijeti u srž rata i na izuzetno realističan i živ način donijeti na filmsko platno jednu istinitu, potresnu i hrabru priču.

Sve to zasigurno ne bi bilo moguće bez izvrsnih glumačkih izvedbi domaćih i glumaca iz regije Zane Marjanović, Gorana Kostića, Radeta Šerbedžije, Vanese Glođo...

Ljubav rođena unatoč strahotama rata

U središtu radnje su Ajla i Danijel čija ljubavna priča je od samog početka osuđena na propast iz samo jednog razloga - nisu iste nacije.

Mladu slikarku Ajlu na početku rata srpski agresori odvode u ženski logor gdje se njoj i ostalim zarobljenicama odmah stavlja na znanje da ih čekaju mučenja i silovanja.

No, zapovjednik logora, Danijel, Ajlin prijeratni momak, staje u njenu odbranu i kako bi je spasio torture pretvara je u svoju sluškinju. Ajla u Danijelu pronalazi utočište i između njih se rađa ljubav unatoč strahotama rata koje ih okružuju.

I Ajla i Danijel bore se s vlastitim emocijama, strahovima i sumnjama, a ljubavna priča iznikla usred krvavog i kompleksnog sukoba ne može završiti nikako drugačije do tragično.

Iako mnogi to neće tako doživjeti, činjenica je da rediteljica ne staje ni na jednu zaraćenu stranu već prikazuje patnje i stradanja kroz koja su prolazile žene u ratu. Jolie nije zaboravila da istakne ni nezainteresiranost međunarodne zajednice, koja je više od tri godine nijemo posmatrala ubijanje nedužnih civila.

Oprostiti da, zaboraviti ne!

Rijetki su htjeli govoriti o utiscima nakon prikazivanja filma, no svi su složni u jednom - film je izuzetno istinit. Naš proslavljeni glumac Dragan Jovičić bio je kratak:

"Izuzetno potresan film i sjajna gluma naših glumaca. Čestitam im".

"Film je prepun emocija i iako sam poslije rata producirao dva ratna filma, mislim da ovo ne treba da se zaboravi. Mnogo je jača poruka što je Angelina izabrala ovu temu i sve ono što se dešavalo u BiH. Želim da svijet pogleda što više ovaj film da se ovo ne zaboravi. Oprostiti da, zaboraviti ne!", kazao je na kraju projekcije bh. producent Samir Smajić.

"Film je originalan prikaz ratnog stanja u BiH. Ovo je jedna od boljih filmskih priča o genocidu u našoj zemlji. Smatram da je režiserka pogodila pravu istinu i da bi svi građani trebali pogledati ovaj film i shvatiti šta se dešavalo u BiH", kazao je jedan od naših sugrađana.

"Film me podsjetio na strahote rata i na naše unutrašnje borbe u toku agresija, kao i na borbe koje vodimo i danas", mišljenje je jedne gledateljke.

Večerašnje projekcije početak su ekskluzivnog sedmodnevnog prikazivanja filma "U zemlji krvi i meda" u Sarajevu, kojim Angelina Jolie debitira kao rediteljica i scenaristica. Oficijelna premijera najavljena je za februar 2012. kada će Jolie ponovno doći u Sarajevo.