Kultura
0

Festivalski repertoar za vikend donosi niz zanimljivih događaja

FENA
Repertoar za vikend XXIII internacionalnog festivala "Sarajevska zima" poklonicima umjetnosti donijet će niz zanimljivih likovnih i teatarskih događaja i gostovanja.

Tako će izložba slika makedonskog umjetnika Miroslava Masina biti otvorena 10. marta u Galeriji Novi hram pod nazivom "La vita e belissima". Kako je zapisano u festivalskom katalogu, belissima se deklariše kao ljepota i zanesenost ili radost u izobilju, dirnuta samo da bi jasnije izrazila svoju autentičnost.

Miroslav Masin je diplomirao na Fakultetu za likovnu umjetnost u Skoplju 1988. godine, a od iste godine je i član DLUM-a (Makedonskog udruženja likovnih umjetnika). Učesnik je niza individualnih i grupnih izložbi.

Lutkarski teatar iz Bratislave (Slovačka) predstavvit će se ovdašnjoj publici izvedbom predstave "Finist - slike s izložbe" (crni teatar). Riječ je o muzičkoj bajci rađenoj po motivima Modest Petrovič Musorgskoga, a bit će izvedena u Domu policije u 12.00 sati.

U komadu igraju Janka Köbölová, Boris Bačík, Marta Žuchová, Margaréta Nosáľová, Mirka Dudková te Miriam Pavelková.

Počeci profesionalnog rada Lutkarskog teatra Bratislava datiraju od vremena njegovog osnivanja u martu 1957. godine. To predstavlja oko pola stoljeća stvaralačkog rada, traženja vlastitog identiteta, borbe i pobjede u eri lutkarskog teatra.

Heroinu priče – djevojku, iznenada napada par čudnih stvorenja. Ulažući sve napore, ona bježi od zla, prelazeći granice vremena i prostora. Putem muzike, koja izlazi iz magičnog ogledala, nađe se u bajci u ulozi Kate. Zlo, sada utjelovljeno u dvije sestre, prati je. U međuvremenu se događaju mnoge stvari koje je dovode do njene ljubavi - Finista. U potrazi za izgubljenom ljubavlju mora se suočiti s različitim poteškoćama i izbjeći zamke koje su spremile njene zavidne, zle sestre...

Nedjeljni program donijet će predstavu "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Banja Luka. Režiju potpisuje Milica Kralj, a u glavnoj ulozi će se naći Svetlana Ceca Bojković.

Iza gotovo svake Nušićeve replike vreba poneki mali čovjek koji bi se volio izdići iznad "ostalog običnog svijeta", ali po mogućnosti, bez sopstvenog angažovanja i uz malo rođačkih veza, dodvoravanja ili podavanja. Gospođu Popovićku tako sasvim slučajno zadesi vlast, zbog čega se počinje mijenjati od silne želje da bude dostojna vlasti.

Predstava će ugostiti Narodno pozorište u 20.00 sati.

U nedjelju će se na sceni CDA u 17.00 sati predstaviti i Teatar lutkarstva i sjenki iz Hong Konga, izvodeći tradicionalnu kinesku predstavu autora i reditelja Wonga Faia.

Ansambl će održati nekoliko kratkih izvedbi, među kojima su "Pijani Zhong Kui", "Genijalni performans na biciklu" i "Vaudeville, nijemi šou". U "Genijalnom performansu na biciklu" publika može vidjeti klovna koji vozi bicikl poznatog marionetiste Huanga Yi Quea.