Kultura
19

Festival ulične umjetnosti posvetit će mural Karimu Zaimoviću: Ne smijemo zaboraviti naše heroje

Piše: Š. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ovogodišnji prvi zvanični Festival ulične umjetnosti u Sarajevu bit će održan od 22. do 24. jula, a ove godine u fokusu je Radićeva ulica, kao ulica od posebnog značaja u kojoj će se održati veći dio festivalskog programa.

Aleš Kurt, inicijator i utemeljitelj festivala, kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako je u planu realizacija 12 godina stare ideje arhitekte Amira Vuka Zeca o pretvaranju Radićeve i Obale Maka Dizdara, koje su adekvatno povezane i izgradnjom Festina lente mosta s Akademijom likovnih umjetnosti, u umjetničku četvrt.

"Amir Vuk Zec održat će neku vrstu arhitektonskog stand-upa, gdje će prezentovati svoju ideju i dati građanima uvid u eventualni izgled Radićeve ulice kao umjetničke četvrti. Ova ideja i njena realizacija su nešto što je potrebno Sarajevu u smislu poboljšanja kvaliteta života, a mogla bi eventualno i postati turistička atrakcija".

Tokom ovog festivala ideja je uključiti što više građana svih životnih dobi i napraviti od publike nešto više od pasivnih posmatrača.

"U duhu ulične umjetnosti, murala i grafita, publici i građanima bit će omogućeno učestvovanje u slikanju i crtanju na praznom zidu u prolazu ulice, tako da će svi moći aktivno učestvovati i napraviti jedan zajednički mural, zajednički umjetnički poduhvat svih građana Sarajeva", kazao je Elmir Zametica u ime direkcije festivala.

Muzički program festivala i ove godine će ugostiti harmonikaški kvintet Klaster u subotu u 21 sat, u nedjelju u 20 sati nastupa Etison Hard Case, kao i Bambi Molesterse.

"Umjetnost je izašla na ulicu, izašla je iz svojih enterijera i nije se više skrivala. Prošlogodišnji event je bio inkluzivan i bilo je prelijepo slušati uživo klasičnu muziku i gledati skulpture. Kulturom se može zaliječiti tamna atmosfera našeg grada", izjavio je Mensur Demir, umjetnik i učesnik prošlogodišnjeg nultog izdanja festivala.

U prolazu Radićeve bit će izložena slika Mensura Demira pod nazivom Ouroboros. Na slici se nalazi zmija koja jede samu sebe te predstavlja vječni ciklus života i smrti, a na slici je preklopljena sa znakom anarhije i skupom pravougaonika koji predstavljaju simbol arhitekture i mrežu ulica.

Ovo je znamen civilizacije koja svojim razvojem proždire samu sebe.

"Inspirisan historijskim ciklusima ovog ambijenta izabrao sam simbol vječnosti kao apstraktan portret grada i ouroboros upetljan u mrežu grada sa anarhijom upetljanom u cijelu strukturu", dodao je.

Tragično i prerano preminuli Karim Zaimović dobit će svoj mural u ulici Musala prekoputa ulaza u FIS.

Što se tiče same ideje ona postoji još od decembra prošle godine, a autor murala je Boris Stapić.

"Moramo se obraćati herojima na svjetskom nivou, ali ne smijemo zaboraviti ni svoje heroje. Karim je idealna početna tačka obraćanja ljudima koji egzistiraju u ovom prostoru i pokušavaju uraditi nešto u ovom svijetu koji i nije najpogodniji za umjetnost. Lokacija u Musali je interesantna i simbolička s obzirom na to da se radi o FIS-u, nekadašnjem okupljalištu Sarajlija, a mural će se lijepo nadovezivati na park Mirze i Davorina. Karim je naš sanjar koji je u ratu odsanjao neke priče koje su nam u tom trenutku bile potrebnije od hljeba i vode, kako bismo opstali mentalno, te smo odlučili jedan motiv iz zajedničkog stripa iskoristiti za mural.

Festival će obilovati i raznim teatarskim predstavama, stand-up komedijama, kao i izložbama već etabliranih autora.

Bit će održan i ulični performans "Ples s vatrom", slovenskog umjetnika Slavka Trivkoviča.

Tokom festivala održat će se i Art market na kojem će se naći odjevni predmeti, obuća, grafiti... Bit će prodajnog karaktera, predstavit će se mladi bh. kreativci, a i FUU će imati svoj štand. U sklopu Art marketa organizovat će se i Buvljak bez novca.

Radićeva ulica će tokom festivala od popodnevnih do kasnih večernjih sati biti zatvorena za saobraćaj.

Oslikavanje sarajevskih haustora nastavlja rad, a ovaj put će stanari Radićeve 4 dobiti haustor preuređenog i nesvakidašnjeg izgleda.

Kao i svaki drugi kulturni događaj i ovaj je umnogome potpomognut i podržan od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.