Kultura
6

Festival Sarajevska zima ove godine pod motom Paff - Peace, Art i Freedom

FENA
Ovogodišnji 30. Festival Sarajevska zima bit će održan od 7. februara do 21. marta pod motom "Paff!" - Peace (Mir), Art (Umjetnost) i Freedom (Sloboda).

Na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu predstavljen je program počasnog gosta Festivala - Grčke i specijalnog gosta Južne Koreje na otvaranju Sarajevske zime.

Predstavljena su također i prva dva plakata Sarajevske zime '84 Ismara Mujezinovića i Mehmeda Akšamije, znak pahuljice autora Čedomira Kostovića, kao i zastave Evropske asocijacije festivala i Sarajevske zime, foto plakati Festivala 2014. autora Almira Zrne, muzika za radio džingl i tv spot autora Mladena Miličevića i Erica Bretona, čije će kompozicije imati svjetsko premijerno izvođenje u Sarajevu za vrijeme Evropske konferencije o kulturi u prisustvu 150 direktora evropskih festivala.

Festival će biti otvoren 7. februara 2014. godine na prostoru između Zemaljskog muzeja BiH i Vijećnice.

Organizatori priređuju specijalni program posvećen 30. godišnici Festivala, ZOI 84, 60. godišnjici Evropske konvencije o kulturi i sjećanju na 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Ceremonija otvaranja bit će održana na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu i tokom ovih svečanosti bit će uspostavljen poseban link s bh. učesnicima Zimske olimpijade u Sochiju 2014.

Prisutnima su se obratiti direktor Festivala Ibrahim Spahić, selektori Sarajevske zime i specijalni gost, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić.

Selektori festivala su Almir Bašović (teatar), Lejla Alimanović (muzika), Belma Čečo-Bakrać (balet i ples), Asija Mandić (vizuelna umjetnost), Edin Pobrić (književnost) i Lejla Panjeta (film).

Siniša Kisić je pozdravio organizatore i umjetnike koji će učestvovati na 30. izdanju Festivala, te izrazio radost što olimpijski duh prožima kulturu i umjetnost koju organizatori "Sarajevske zime" već 30 godina donose u Sarajevo i BiH.

Ibrahim Spahić je izjavio da je Festival Sarajevska zima izgradio grad umjetnosti s više od 30 hiljada umjetnika, više od 3.500 projekata i više od tri miliona posjetilaca tokom proteklih 30 godina, slijedeći olimpijsku poruku "Citius -Altius -Fortius", te s ponosom dočekuje zajedno sa Olimpijskim komitetom BiH trenutak kada će se slaviti 2014. godine mir, umjetnost i sloboda, saopćeno je iz Festivala Sarajevska zima.