Istočno Sarajevo
0

Festival "Prvi kadar" počeo pod sloganom "Uprkos!"

FENA
Četvrti međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar" pod sloganom "Uprkos!" otvoren je u utorak u Istočnom Sarajevu, a u dva dana bit će prikazan 21 film iz 12 zemalja.

Iz Direkcije Festivala navode da su autori podstaknuti problemima današnjice u filmovima pokušali odgovoriti na pitanje kako mali ljudi egzistiraju u ovom vremenu, kako doživljavaju svijet u kome nestaju vrijednosti i moralni principi, evoluiraju sjećanja na zaboravljena vremena i traže odgovor na pitanje kako će preživjeti umjetnost.

“Festival se uprkos krizi koja je ove godine najviše pogodila kulturne manifestacije i filmsku umjetnost održava četvrti put ispunjavajući osnovni cilj, edukaciju mladih iz oblasti dokumentanog i art filma", kazala je na otvaranju selektorica i umjetnička direktorica Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić, filmska i TV producentica.

Festival su zvanično otvorili zamjenik gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo Dragan Cvijetić i načelnik Općine Istočna Ilidža Predrag Kovač, koji značajnim smatra to što je Festival zadržao kontinuitet i što će educirati mladu publiku kroz filmske projekcije i radionice animiranog filma sa željom da naredni festivali bude organiziran uz veću podršku vlasti svih nivoa.

Organizator "Prvog kadra" je Forum teatar Istočno Sarajevo, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Općina Istočna Ilidža.