Kultura
0

Festival propalih filmova u Beču

Sarajevo-x.com
U najstarijem bečkom kinu "Breitenseer Lichtspiele“, koji je osnovan još 1905. godine, od 11. do 13. decembra će se održati nesvakidašnji filmski festival. Riječ je o Festivalu propalih filmova.

Prema riječima direktora Festivala, ova tri dana su podrška idealistima među režiserima koji nisu podlegli pritisku komercijalnog kina. Međutim, i 54 filma koja su izabrana za festival morala su ispunjavati određene kriterije.

Kao prvo, film je morao biti odbijen na nekom festivalu ili kod neke televizijske kuće. Cilj režisera je moralo biti viskokokvalitetno umjetničko djelo, a razlozi za neuspjeh filma uvjerljivi.

Među odabranim filmovima su se između ostalih našli "Made by Sein Win“, film o stanovniku Mianmara koji ima želju da sagradi helikopter; zatim film Juana Carlosa Recaldea "Diktatori ljube bolje“, koji prati fiktivnu svađu Hitlera i njegovog ministra za propagandu Goebbelsa.

Pred Evropsko prvenstvo u fudbalu neizostavna su i filmska ostvarenja o toj temi: "Dawn of the Dorks“ ("Sumrak idiota“) je kombinacija snimaka pijanih fudbalskih navijača sa posljednjeg svjetskog prvenstva i fiktivne zombi-priče.

Kino "Breitenseer Lichtspiele“ posjetiocima pored Festivala propalih filmova do kraja januara naredne godine nudi i seriju nijemih, ali ne i propalih, filmova. Upriličit će se projekcije klasika poput "Pandorina kutija“ (1939), "Praski student“ (1926) i "Cafe Elektric“ (1937) sa poznatom njemačkom glumicom Marlene Dietrich.

Posebnu atmosferu u kinu stvorit će austrijski pijanista Gerhard Gruber, koji će projekcije pratiti uživo na klaviru.