Od 7. do 12. novembra
23

Festival Pravo ljudski: Životne priče umjetnika i zlostavljanih žena

Piše: M. Beker
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Filmom "Pet slomljenih kamera" Palestinca Emada Burnata sutra će u kinu Meeting point biti otvoreno sedmo izdanje Film festivala Pravo ljudski. Film govori o intimnoj priči Emada Burnata koji se kamerama borio protiv dešavanja tokom rata u Palestini. Kamere su mu, kako je Burnat rekao, više puta spasile život te sačuvale njegovo psihičko zdravlje.

No, ovo filmsko ostvarenje je samo jedno u nizu zanimljivih sadržaja ovogodišnjeg Film festivala Pravo ljudski.

"U sklopu programa re:versus imamo osam značajnih dokumentarnih ostvarenja koja su obilježila posljednju godinu. Među njima je "Planeta puževa" Sengjuna Yija, koji je već prije dvije godine bio gost našeg festivala. Radi se o vrlo uspješnom filmu predstavljenom na više od 70 festivala širom svijeta", rekla je osnivačica festivala Pravo ljudski Komjana Novakova na današnjoj konferenciji za medije.

Svjetska premijera filma "Ben: U oku uma" rediteljice Ive Radivojević, Srbijanke koja živi i radi u New Yorku, bit će upriličena 10. novembra na festivalu u BiH.

"U okviru programa ars&docs istakla bih film "Ai Weiwei: bez kajanja" autorice Alison Klayman, koji govori o Aiju Weiweiju, njegovom životu kao aktiviste i umjetnika, koji je zatvaran jer je njegov rad bio suprotstavljen režimu. Također, tu su dva filma španskog reditelja Isakija Lacuestae "Dnevnici od gline" i "Dupli koraci". Lacuesta eksperimentira formama dokumentarnog i igranog filma te je jedan od reditelja od kojeg se najviše očekuje", istakla je Novakova.

"Pravo ljudski" o pravima žena

Kao i svake godine, i na ovogodišnjem festivalu posebna pažnja bit će posvećena pravima žena. Tako će 10. novembra biti prikazan film "Prizivanje duhova" snimljen 1996. godine.

"Iako je nastao prije 16 godina tema je vrlo aktuelna i bitna jer govori o dvije hrabre žene Nusreti Sivac i Jadranki Cigelj koje su bile zarobljene u logoru Omarska. One su bile prve žrtve koje su javno progovorile o zlostavljanjima koja su preživjele u logoru te su same sakupljale svjedočanstva drugih logoraša i logorašica. Zahvaljujući njihovom radu, silovanje žena je priznato kao ratni zločin", istakla je Andreja Dugandžić, koordinatorica glavnog programa In the hub: Woman Makes Movies.

U okviru 7. film festivala Pravo ljudski bit će upriličena i izložba "Arheologija tijela, Antropologija nasilja" autorica Jenny Holzer, Lane Cmajcanin i Sarah Vanagt.

"Izložba prikazuje prisustvo psihičkog i fizičkog nasilja nad ženama u ratu, ali i miru. Jenny je 1993. godine producirala djelo "Seksualno ubistvo iz strasti" koje je govorilo o nasilju nad ženama u BiH i ratnom silovanju. Prikazano je i u jednom njemačkom časopisu čija je naslovnica štampana mješavinom krvi i crvene tinte", rekla je Dugandžić.

Mladi reditelji educiraju srednjoškolce

A srednjoškolci će ove godine imati priliku pogledati 14 filmova u okviru Zoom Rightsa, koji traje tri dana. U okviru porgrama su predviđene i kreativno-edukativne radionice: O dokumentarnoj fotografiji, Kiberaktivizam i njegovi dislajkovi te Digitalne priče iz komšiluka.

"Mladi će prvi put imati priliku razgovarati sa rediteljima te će njih 28 biti dio žirija koji će dodijeliti nagradu za nabolji film u priogramu za mlade. Također, prvi put imat ćemo i školu dokumentarnog filma, na kojoj će predavati mladi reditelji iz Srbije, Italije, Danske i Španije", rekla je Olja Latinović, koordinatorica programa za mlade.

Sedmi Film festival Pravo ljudski trajat će do 12. novembra, kada će biti dodijeljene nagrade za najbolja ostvarenja.