Kultura
1

Festival "Poligon" kao "šamar" uspavanoj sredini

FENA
(Foto: Ivan Kelava)
Nakon tri dana održavanja u Mostaru je završen drugi regionalni književni festival "Poligon", koji je ove godine okupio autore iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Publika je na nekoliko lokacija u gradu imala priliku susresti se s autorima i njihovim djelima, a gosti "Poligona" ove godine bili su Edo Popović, Darko Šeparović, Alen Brlek i Stjepan Bajić iz Hrvatske, Barbara Pogačnik iz Slovenije, Ivana Vujović iz Crne Gore, Damir Nedić iz Srbije te Elvedin Nezirović, Željko Ivanković, Lejla Kalamujić i Marin Ljubičić iz BiH, saopćili su organizatori.

Pored predstavljanja autora, u okviru festivala održani su okrugli stolovi, otvorena je izložba fotografija Ivana Kelave koja se još uvijek može pogledati u Kosači, koncert te upriličena posjeta Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Književnik Željko Ivanković iz Sarajeva, koji je na "Poligonu" bio prvi put, kazao je kako je svaki susret pisaca i publike, posebno koji okuplja pisce iz regije, važan i značajan.

"Prije svega komunikacijski, odnosno da se ljudi vide, sretnu, upoznaju, posebno mladi autori, da prelaze formalne granice i da pokažu da ih ono što rade, dakle njihovo pisanje, spaja više od bilo kojih razlika među njima", kazao je Ivanković.

Ivana Vujović iz Crne Gore istaknula je kako je "Poligon" mjesto zanimljivih susreta, druženja i važnih razmjena u kojima su svi uživali, dok je Stjepan Bajić iz Zagreba kazao kako mu puno znači što je predstavio svoja djela i uspostavio dijalog s piscima.

"Programi su bili dobro posjećeni i iznimno dinamični. Kada se sve zbroji i oduzme, mislim da je sve ispalo upravo onako kao što smo planirali, tako da stvarno ne bih mogao poželjeti bolje nego što je bilo", kazao je direktor Festivala Mirko Božić.

Festival "Poligon" održan je u organizaciji Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača", Muzičkog centra Pavarotti i United World Collegea.