2. i 3. decembra
0

Festival "Najbolje iz Poljske" u Mostaru

FENA
Festival kratkometražnog i animiranog filma "Najbolje iz Poljske" 1950.-2006. započet će se u utorak, 2. decembra prikazivati u prostorijama Omladinskog kulturnog centra (OKC) Abrašević u Mostaru, najavljeno je tokom današnje konferencije za novinare.

U svome obraćanju prisutnima u ime OKC-a Abrašević Husein Oručević kazao je kako će tokom održavanja Festivala Poljskog kratkometražnog i animiranog filma "Najbolje iz Poljske" 1950.-2006. posjetitelji moći pogledati značajna filmska ostvarenja Republike Poljske u proteklih 50 godina.

Govoreći o najavljenom kulturnom događaju konzul Republike Poljske u BiH, Lukasz Chimiak, izrazio svoje zadovoljstvo zbog gostovanja filmskih ostvarenja Poljske u Mostaru.

Po njegovim riječima posjetitelji Festivala prvog dana prikazivanja moći će pogledati kratkometražne dokumentarne i igrane filmove kao što je film "Dva čovjeka s ormarom" Romana Polanskog, te film "Pacolovac" Andrzeja Czarneckog.

"Poljska kinematografija se jako proslavila kada je riječ o kratkometražnom dokumentarnom, igranom i animiranom film. Sretan sam što će publika u Mostaru moći pogledati naše filmove kao što je film 'Dva čovjeka s ormarom' koji zapravo prvo filmsko ostvarenje velikog Romana Polanskog", kazao Chimiak.

Govoreći o animiranom filmu Chimiak je istaknuo kako će biti prikazan film "Katedrala" Tomasza Baginskog koji je 2002. godine bio nominiran za filmsku nagradu Oscar, te film Piotra Dumala "Franz Kafka" koji je zapravo filmska biografija inspirirana dnevnicima.

Chimiak je dodao kako je film "Franz Kafka" zanimljiv i zbog toga što je realiziran posebnom metodom grebanja slika na gipsanim pločama.

Inače, animirani filmovi koji će se prikazivati nisu namijenjeni za djecu buduće da sadrže scene nasilja i seksa. Filmovi će se prikazivati 2. i 3. decembra u prostorijama OKC-a Abrašević s početkom u 18 sati.