Nastupi brojnih umjetnika
0

Festival Muzika na žici uljepšat će kišni vikend u Sarajevu

FENA
Brojni mališani i ljubitelji klasične muzike okupili su se u subotu u prostorijama Doma oružanih snaga BiH da bi probali muzičke instrumente uz pomoć profesionalnih muzičara čime je započeo prvi Međunarodni festival "Muzika na žici".

Sam naziv "Muzika na žici" ukazuje da će repertoar muzike koja će se izvoditi tokom vikenda na festivalu pokriti raspon od one na samo jednoj žici, do one koja se izvodi na više od 200 žica koje ima recimo jedan klavir.

Idejna pokretačica festivala "Muzika na žici” je violinistkinja Violeta Smajlović-Huart i njeno udruženje "Musica ad hominem", koji kroz ovaj projekat nastoje približiti klasičnu muziku ljudima kojima ta vrsta muzike i nije toliko bliska.

Festival je namijenjen širokoj publici s obzirom na izbor djela koja će se izvoditi i sam koncept koji uključuje i interakciju posjetilaca sa muzičarima, muzičkim instrumentima odnosno samom muzikom aktivno, a ne samo u formi slušanja. U sklopu festivala bit će održane brojne radionice, druženja s muzičarima i koncerti.

Festival će ponuditi zanimljiv koncertni program na kojem će nastupiti umjetnici iz Francuske, Rusije, Mađarske, Holandije, Slovenije, Srbije i BiH.

Pored inostranih muzičara i predavača animatori i mentori na predavanjima će bit i članovi porodice Smailović koji su postigli visoki međunarodni uspjeh, svako na svom instrumentu.

Posjetioci će među ostalim, imati priliku da čuju sjajne izvedbe jedanaestogodišnjeg Romana Reshetkina iz Francuske i četrnaestogodišnje Boglárke Erdös iz Holandije. Italijanski pijanist Sergio de Simone jedan je od učesnika festivala, a inače je direktor festivala "Intersezioni" koji se održava u Firenci te direktor jedne škole muzike.

Posebnost festivala su odabrani ugostiteljski objekti i kafići kojima su podjeljeni CD-ovi i promotivni materijali festivala i u kojima će se ovih dana u određeno vrijeme slušati klasična muzika.

Udruženje "Musica ad hominem" nastalo je od istoimenog ansambla koji je počeo sa svojim djelovanjem 1966. godine u kojem je tada sviralo četvero djece poznatog bh. kompozitora Avde Smailovića, a čak sedam članova obitelji Smailović učestvovat će u ovom festivalu.

U nedjelju u podne bit će održan koncert na kojem će nastupiti solisti iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Holandije i Francuske pod nazivom "Violino virtuoso", a kasnije će biti organizirana i dječija muzička igraonica.