Kultura
0

Festival MESS osnovao Dance Company

FENA
Internacionalni teatarski festival MESS radi oživljavanja scene savremenog plesa u Bosni i Hercegovini osnovao je MESS Dance Company.

Početni ansambl od 14 performera - 11 glumaca, te po jedna plesačica akrobatskog rock‘n’rolla, balerina i ritmička gimnastičarka učestvovat će u sedam radionica do juna, saopćeno je iz MESS-a.

Sarajevska publika će u okviru 52. festivala MESS premijerno pogledati prvu premijeru ove novoosnovane umjetničke trupe koju će režirati Sonja Vukičević.

"Osnivanje MESS Dance Company iskorak je ka evropskoj i svjetskoj teatarskoj produkciji s naglaskom na savremeni ples i nova platforma za razvijanje ove scene u BiH", istaknuo je direktor Festivala MESS Dino Mustafić.

Podsjećajući da je MESS u svom programu uvijek imao snažnu komponentu fizičkog teatra, o čemu svjedoči i prošlogodišnja saradnja s Balet Festom Sarajevo kroz koju su sarajevskoj publici predstavljena najaktuelnija ostvarenja evropske teatarske produkcije u savremenom plesu - Grecov "Pakao" i "Gardenia" Alaina Platela, Mustafić je izrazio nadu da će Dance MESS Company iznjedriti vrhunske umjetnike u oblasti savremenog plesa u BiH.

MESS Dance Company ansambl se sastoji od mladih profesionalaca koji imaju različito plesno iskustvo i obrazovanje.

Nakon prve radionice ritmičke gimnastike koju je držala Aida Hadžić, od 6. do 11. februara traje radionica koju drži koreograf, plesač i predavač Mark Boldin, koji je u proteklih dvadeset godina plesao s baletnim i savremenim kompanijama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Holandiji.

Radionice će također održati i istaknuti evropski koreografi i plesači Iztok Kovač, Anna Reti, Matija Ferlin.

Baziran na jogi, pilatesu i koreografskom radu, workshop se fokusira na principe centriranja, koncentracije, kontrole, preciznosti, disanju i protoku koji će pomoći glumcu, plesaču i izvođaču da postane samopouzdaniji u svom unikatnom načinu pokreta.