Kultura
0

Festival MESS obilježava 50 godina postojanja

FENA
Dino Mustafić
Dino Mustafić
Međunarodni teatarski festival MESS ove godine obilježava 50 godina svoga postojanja, a bit će održan od 15. do 31. oktobra.

S obzirom na slavljeničku prirodu, ovogodišnji festival neće biti takmičarskog karaktera, a umjetnički program će se sastojati od pozorišnih ansambala i reditelja koji su obilježili njegov rad od 1997. do 2009. godine.

Sarajevo i Zenica će biti domaćini svjetskim teatarskim imenima kao što su Bob Willson, Viliam Docolomansky, Tito Fernandez, Jan Lauwers, Frank Castorf, Matthias de Koning i mnogi drugi. Predstave će biti titlovane na engleski i bosanski jezik.

Od davne 1960. godine, kada ga je osnovao Jurislav Korjenić, kao festival malih i eksperimentalnih scena, do danas MESS je uspio postati jedan od najvažnijih festivala u ovom dijelu Evrope.

Kako je saopćio direktor Festivala Dino Mustafić, proteklih 50 godina MESS je sinonim za vrhunski teatarski ugođaj te visoki kvalitet kulturne produkcije.

"MESS predstavlja kontinuitet, koji ima veliko značenje za kulturnu afirmaciju BiH, posebno u smislu međunarodne i multikulturalne promocije našeg glavnog grada i favoriziranje njegovog multietničkog karaktera", navodi Mustafić.

Uskoro će biti predstavljen finalni program festivala, kao i sve druge relevantne informacije.