Kultura
0

Festival kratkog filma u Srebrenici: "Srebrena traka" španskom filmu

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
Kratki film "Efimera" španskog autora Diega Modina po ocjeni žirija proglašen je najboljim na festivalu kratkog filma "Srebrena traka" u Srebrenici, izjavila je koordinatorica ovog festivala Nada Simić.

U okviru Osmog festivala kratkog filma u Srebrenici u prethodna dva dana prikazano je 19 odabranih filmova iz osam evropskih zemalja, Izraela i Hong Konga, koje je selekcioni odbor izabrao između 52 pristigla filma na konkurs za ovaj festival.

Ovogodišnja "Srebrena traka", po ocjeni novinara i nekih članova žirija bio je znatno slabiji od prethodnih, izostalo je organizovanje filmskih i glumačkih radionica i zabavnih sadržaja u okviru festivala, a nisu pozivani ni gosti kao prethodnih godina.

Po ocjeni novinara koji su pratili sadržaje, organizacija festivala bila je slaba i neozbiljna jer su projekcije filmova počinjale sa značajnim kašnjenjem u odnosu na najavljene termine, a čekalo se i na neke članove žirija da bi se neki filmovi prikazali u njihovom prisustvu.

Osim članova žirija i selekcionog odbora, organizatora i nekoliko novinara, projekcijama filmova prisustvovalo je svega pet gledalaca, ako se izuzme prisustvo mališana iz obdaništa na projekciji animiranog filma, koji je prvi prikazan u programu festivala.

Slaba organizacija i odstupanja od najavljenih termina i programskih sadržaja prethodnih godina negativno su se odrazili na ovogodišnju posjetu projekcijama filmova, jer građani Srebrenice nisu pokazali nikakvo interesovanje za ovaj festival, koji je organizovalo ovdašnje Udruženje "Prijatelji Srebrenice", zahvaljujući sponzorskim sredstvima opštine i Rudnika olova i cinka "Sase", te nekih međunarodnih organizacija.