Kultura
0

Festival Kratkofil Plus u Banju Luku donosi 43 filma

FENA
Sve je spremno za ovogodišnji Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus koji počinje sutra u Banjoj Luci, rečeno je danas na pres-konferenciji u festivalskom centru u Domu omladine.

Festival će trajati do 28. jula, a u okviru njega bit će prikazana 43 filma u takmičarskom programu i filmovi u revijalnom dijelu festivala.

Dnevne projekcije će biti održavane u Domu omladine, a večenje na tvrđavi Kastel.

Festival će biti otvoren filmom "Harry Dean Stanton: Djelimično fikcija" koji će, u saradnji s Američkom ambasadom u BiH, biti prikazan na tvrđavi Kastel u 22.45 sati nakon takmičarskog programa.

Na Open Airu na tvrđavi Kastel bit će prikazani i filmovi "Pussy Riot: Pank molitva", "Čin smaknuća i "Košnice", a u dnevnom programu bit će prikazani i atraktivni blokovi kratkih filmova.

U okviru festivala bit će organiziran i razgovor s autorima dokumentarnog filma "Pussy Riot: Pank molitva" Maximom Pozdorovkinom i Mike Lernerom koji će planiran za 26. jula.

Prestavnici NISI MASA, evropske mreže za mlade filmske stvaraoce, također će gostovati na ovogodišnjem festivalu i razgovor s njima je planiran u subotu, 27. jula.

Predavanje će biti održano u okviru revije najnovijih filmova studenata Akademije umjetnosti Banja Luka.

Na festivalu će biti dodijeljen Grand Prix za najbolji film festivala, ali i nagrade za najbolji igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i regionalni film, kao i specijalna priznanja žirija.

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine Božidar Trkulja, filmski reditelj, animator, muzičar, pisac i filmski kritičar iz Zagreba Corina Schwingruber Ilić, švicarska vizuelna umjetnica i rediteljka, i Daniel Ebner, direktor i selektor Kratkofilovog partnerskog festivala Vienna Independent Shorts iz Beča.

Ove godine ponovo je uvedena i nagrada publike.