BKC
0

Festival "Kao nekad pred Božić 2008."

FENA
Festival božićnih pjesama, igara i običaja "Kao nekad pred Božić", u organizaciji Udruge "Libertas", na scenu Bosanskog kulturnog centra 10. decembra donijet će zanimljiv i bogat kulturno-muzički program.

Na Festivalu se izvode tradicionalne božićne pjesme, pop-rock božićni hitovi domaće produkcije, obrade svjetskih božićnih evergreena te autorske pjesme napisane u duhu ovog najvećeg katoličkog praznika.

Tako će pred sarajevskom publikom nastupiti oko 200 učesnika, među kojima su i Zdenka Vučković, Zlatko Pejaković, Ljupka Dimitrovska, Đani Maršan, Rajko Dujmić, Tutti Frutti Band, grupe "Neki to vole vruće" i "Stijene", kao i nekoliko tamburaških skupina, kulturno-umjetničkih društava i vokalnih ansambala.

Direktor Festivala Marijo Pejić nespornom je činjenicom na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu ocijenio da su katolici svojim običajima, tradicijom i obilježjijma već stoljećima nezaobilazan dio multikonfesionalne i multikulturalne slike BiH. Stoga je i ovaj festival od izuzetne važnosti za očuvanje katoličke opstojnosti, tradicije i običaja u glavnom gradu BiH.

"Blagdan Božić je kao eminentna vjerska forma obilježio hrvatski kulturni identitet u BiH i od vjerske činjenice se transponirao u snažnu kulturološku činjenicu. On je kao vjerski blagdan zadržao kontinuitet posebne duhovnosti, ali su naglašeni i njegova etička i svečarska dimenzija kao objekt percepcije umjetnika", kazao je Pejić.

Scenarista Festivala Janez Tadić naglasio je da je ova kulturna manifestacija zadržala tradicionalne okvire, bez većih rediteljskih ili scenarističkih izmjena.

Najavio je da će kao dragi gosti tokom dvosatnog koncerta na sceni BKC-a nastupiti i folk skupina iz Trebižata, Dječiji zbor od 40 članova "Vukovarski golubići", a u posjetu će stići i predstavnici Turističke zajednice iz Županje te Vukovara, koji će predstaviti tradicionalna božićna jela i nošnje tog kraja.

Festival će početi u 20 sati, a emitirat će ga BHT na Badnju večer prije početka prijenosa Polnoćke iz sarajevske Katedrale. Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na blagajni BKC-a.

Pokrovitelji manifestacije su član Predsjedništva BiH Željko Komšić te ataše za kulturu u Ambasadi Republike Hrvatske Krunoslav Cigoj.