Kultura
297

Festival folklora u Sidi bel Abbesu: Članovi KUD-a Ilidža osvojili srca Alžiraca

Piše: E. F.
KUD Ilidža pred nastup u Alžiru (Foto: Altijana Vražalica)
(Foto: Altijana Vražalica)
Članovi Kulturno-umjetničkog društva Ilidža učestvovali su na 11. festivalu folklora u gradu Sidi bel Abbes u Alžiru i ostavili neizbrisiv pečat Bosne i Hercegovine na sve one koji su ih proteklih dana mogli vidjeti na ovoj velikoj folklornoj smotri.

Na festivalu koji je trajao pet dana učestvovalo je 15 zemalja sa gotovo svih kontinenata.

Među učesnicima iz Indonezije, Amerike, Rusije, Libana, Grčke, Indije, Kine, Egipta, Sirije, Litvanije, Bugarske, Srbije, Obale slonovače, Burkine Faso i Palestine, posebne simpatije su dobili mladi članovi KUD-a Ilidža. I ovoga puta našu domovinu su na najbolji mogući način predstavili oni najmlađi.

Ovacije i aplauzi bili su jedino što se moglo čuti nakon njihovih nastupa u gradovima Sidi bel Abbes i Tlemsen.

Tokom dana, ova djeca plijenila su pažnju i radionicama koje su održavane u saradnji sa drugim zemljama učesnicama.

Posebno se istakao trinaestogodišnji Edin Jahić koji je svirajući i pjevajući bosanske sevdalinke prozvan "genijem". Jahić je dao nekoliko intervjua za lokalne medije, a pjevao je i za slušaoce tamošnjeg radija. Svi su se željeli slikati sa predstavnicima naše zemlje na ovom festivalu te su na taj način pokazali svoje oduševljenje igrom članova folklora.

Članovi ovog kulturno-umjetničko društva su se, baš kao i naši mladi košarkaši, pokazali najboljim ambasadorima naše zemlje te su zauvijek osvojili srca Alžiraca.