Od 22. do 24. jula
0

Festival cirkusne umjetnosti u Mostaru

FENA
Od 22. do 24. jula u Mostaru će se održati festival cirkusne umjetnosti pod nazivom "Kultura na cirkusnoj sajli", a povod je njegova održavanja četvrta obljetnica ponovnog otvaranja Staroga mostar, stoji u priopćenju iz Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

Ovaj festival nema političku pozadinu, nego jednostavno želi omogućiti djeci i odraslim u Mostaru, i sa istočne i sa zapadne strane, jedan zabavni festival s raznim umjetnicima i artistima iz cijele Evrope.

Trodnevni program sadrži radionice za djecu u kojima će im umjetnici pokazati različite akrobacije i umjetničko-cirkusne atrakcije. Radionice, koji će voditi umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Švicarske, Belgije, Hrvatske i Italije, će se održavati svaki dan od 9 do12 sati u Donjoj Mahali, Bijelom Brijegu, Šehovini i Zaliku.

Organizovat će se i dvije radionice u OKC-u Abrašević, 23. i 24. jula od 17 do 19 sati na kojima će Švicarka Jeanine Ebnoether pokazati akrobalans i ples.

Ovaj festival organizuju i financiraju Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, Njemačka ambasada u Sarajevu, Francuski kulturni centar i Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini, a projekt je podržan od Evropske unije i Austrijske Ambasade u Sarajevu. Suorganizatori festivala su mostarske organizacije OKC Abrašević i Drugi Most, te Tanzelarija - Organizacija za promociju savremenog plesa u BiH.

Više informacija o umjetnicima, programu, ideji i cilju projekta svi zainteresovani moći će dobiti na konfereciji za novinare 21. srpnja u 11 sati u OKC-u Abrašević.