Kultura
51

Festival bajke i ove godine krči put ka ozdravljenju bh. društva

FENA
Drugi Festival bajke za djecu i odrasle bit će održan u Sarajevu, u periodu od 21. do 28. marta ove godine, u organizaciji udruženja Bajka.

Prvi dan festivala i prvi dan proljeća ujedno je Svjetski dan pripovijedanja, koji će proslaviti uz bajke iz cijelog svijeta, bit će održan u Pozorištu mladih Sarajevo, Multipleksu Cinema City, Biblioteci Sarajeva, kao i u odgojno-obrazovnim ustanovama, uz preporuku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Kroz programske i edukativne sadržaje Festival spaja djecu, roditelje, pedagoške radnike, umjetnike, medije i širu javnost.

Cilj je pomoći cjeloviti razvoj djece i mladih, harmonizaciju porodice, obogaćivanje metoda rada s djecom u učionici i kod svih da se razvije osjećaj vlastitog interesa u rješavanju problema koji se tiču odgoja i obrazovanja, a time i razvoja društva u cjelini što predstavlja istinsku preventivu društvenim anomalijama i put ka ozdravljenju našeg uveliko bolesnog društva.

Program festivala
Program festivala

Glavni nosioci pripovjedačkih i edukativnih sadržaja su Dubrovčanka Jasna Held jedna od rijetkih na Balkanu koja se profesionalno bavi ovim zaboravljenim zanatom, prenošenjem žive riječi, Tatjana Šojić, glumica i predsjednica Udruženja Bajka.

Također i euritmijski ansambl Iona iz Zagreba i Micaela Sauber koja je zajedno s Jasnom Held 1995. godine ušla kroz tunel u opkoljeno Sarajevo, donoseći zbirku bosanskih narodni bajki i pripovijedanje za svu djecu.

Prvi Festival bajke za djecu i odrasle počeo je na dvadesetu godišnjicu ovog herojskog puta dviju pripovjedačica bajki koje i danas putuju svijetom i pripovijedaju onima kojima je potrebna živa riječ i duh čovječanstva koje bajke sobom nose hiljadama godina, najavljeno je iz saopćeno je iz Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije.