Kultura
78

Festival animiranog filma: Djevojke u znak protesta stajale na kutijama

FENA
Šesti međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2013” otvoren je sinoć u prepunoj sali Dječijeg pozorišta RS.

Festival je otvorila Vesna Dovniković, generalni sekretar ASIFA-e -Međunarodne asocijacije za animirani film.

"Morali su se otkazati gostovanja nekih velikih imena, koja bi ostali festivali vrlo rado dobili, ali ih ne mogu dobiti. ASIFA podržava ovaj festival i nadamo se da će sljedeće godine ponovo biti onaj stari, od prethodnih godina", rekla je Dovniković.

Organizatori navode da je festival otvoren bez glamura i kiča, ali performansom kao izrazom nezadovoljstva.

Naime, tokom otvaranja na bini je trajao mali perfomans u kojem su četiri djevojke mirno i nijemo stajale na kutijama, a jedna od njih držala transparent “Dostojanstvo i novac kulturi Republike Srpske”, kao izraz nezadovoljstva trenutnim stanjem u kulturi.

Publici se obratio i Goran Dujaković, direktor festivala.

"Čudan je odnos Ministarstva prosvjete i kulture da se uopšte ne bore da se osiguraju veća sredstva. Zbog toga je i ovakva sitaucija. Mi ćemo istrajati i dalje da festival opstane i da publika može da uživa u kratkim animiranim filmovima", rekao je Dujaković.

Nakon svečanog otvaranja uslijedio je prvi blok takmičarskog programa sa 12 filmova, a po reakcijama publike, moglo se vidjeti da je svako našao neki film za sebe.

Prvi blok japanskih filmova, zemlje koja je u fokusu ove godine, bit će prikazan u petak, kao i treći blok takmičarskih filmova. Ulaz na sve projekcije je besplatan.