Kultura
2

Fenomenalan likovni iskorak Ane Đorđević u izvorni bosanski sevdah

Klix.ba
Mostarska Galerija Aluminij ugostit će jedinstveni likovni postav srbijanske akademske slikarice Ane Đorđević "Sevdah, o sevdahu i drugim pticama".

Izložba uspješno prožima dvije umjetničke grane, slikarstvo i muziku, i to onu bosansku tradicijsku – sevdalinku. Otvorenje je zakazano za četvrtak, 13. oktobra 2016. godine, u salonu 2 Galerije Aluminij s početkom u 19 sati.

"Umjetnost poimam kao način duhovnog traganja", kazala je autorica koja će Mostarce oduševiti sa sedamnaest svojih slika i deset crteža različnih formata, koji su javnosti prethodno premijerno predstavljeni u zeničkom Gradskom muzeju. Postav je, osim sevdahu, posvećen i njegovim istaknutim predstavnicima, a slikarica pojašnjava kako je nastajao kroz prizmu njene osobne slikarske ikonografije. Tako i obiluje portretima čuvenih pjevača sevdalinki, poput Zaima Imamovića, Himze Polovine, Nade Mamule i Zehre Deović, ali i mlađih uspješnih izvođača ovoga zahtjevnog muzičkog roda, kao što su Damir Imamović, Božo Vrećo i drugi.

"Živopisni kolorit njenih umjetnina gotovo kao da i sam pjeva muziku koju veliča, a kako se slikarica bavi i pjevanjem, čime upotpunjuje svoju opčinjenost prepoznatljivim bosanskim pučkim muzičkim izričajem, posjetitelje svečanosti otvorenja u našoj umjetničkoj galeriji uživo će darivat i sevdalinkama u njenoj izvedbi", najavio je direktor Galerije Darko Juka.

U prigodnom kataloškom osvrtu, pisanom za zeničku izložbu, povjesničarka umjetnosti Jasmina Novaković, između ostalog, piše kako je autoričina umjetnost duboko autorefleksivna, introspektivna…

"Ona odabire put življenja svoje umjetnosti i povezanosti sa svojim djelima. Njeno je slikarstvo posrednikom, ali s čvrstom svezom između manuelnog i konceptualnog, snažne izražajnosti i naglašene umjetničke individualnosti. U stvaralačkom postupku, Ana je vođena više intuitivnim impulsom, koji kod nje ima višestruko značenje. S jedne strane, on je taj koji u sam čin stvaranja uvodi faktor nepredvidivosti, što rezultira slikom koja nikada nije osmišljenom niti promišljenom a priori, već idejno sazrijeva na putu od početne zamisli do konačnoga ostvaraja", zapisuje Novaković, dotičući se potom i samoga sevdaha, kao centralne teme ove postavke.

"Sevdah je muzika koja nastaje iz neposrednog doživljaja života onoga ko piše, ali i svakoga ko izvodi, pjeva i proživljava sevdalinku. Prisjetimo li se kako je riječ sevdah izvedena iz arapske riječi sawda, što znači crna žuč, s tako sugestivnim značenjem, sevdalinka je, pjevajući o doživljaju svijeta, život sam. Ona doživljava različne metamorfoze, mijenja se, nadograđuje, ali uprkos tome ili baš zbog toga, opstaje i traje. Još jedna sličnost formalne prirode koja je dodirnom tačkom između sevdaha i Anine umjetnosti je ponavljanje istih motiva. U sevdahu su to varijacije istih melodija ili riječi, dok su kod Ane to motivi latice, ptice, kapi i (auto)portreta. Ova je izložba, na određeni način, autentični i osobni hommage sevdahu i onim ljudima koji su sevdah održali i održavaju živim", raščlanjuje Novaković, vrsno zaključivši: "Ovom je izložbom posađen sevdah koji čeka na rođenje: kao slika, ruža ili sevdalinka".

Inače, Ana je Đorđević je rođena 1974. godine u Aranđelovcu (Republika Srbija). Studij počinje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a nastavlja u Granadi (Kraljevina Španija), na tamošnjem Fakultetu likovnih umjetnosti Alonso Cano, na kojem je i diplomirala 2004. godine, kao stipendistica španskog ministarstva prosvjete. Od dosad ukupno ostvarenih deset samostalnih izložbi, čak ih je pet organizovala u Španiji, jednu u BiH i četiri u rodnoj Srbiji. Učestvovala je i u čitavom nizu skupnih izložbi u Belgiji, BiH, Slovačkoj, Srbiji i u Španiji, kao i u mnoštvu likovnih radionica, kolonija, bijenala i drugih projekata. Osim slikanja, bavi se i pedagoškim radom, pjevanjem i pisanjem. Živi i djeluje u Aranđelovcu.

Ulazak na svečanost otvorenja tradicionalno je besplatan, a izložba će, također za besplatno razgledanje, ostati otvorenom do 28. oktobra 2016. godine.