Kultura
0

Federalna vlada će pomoći Zemaljski muzej BiH

FENA
Zemaljski muzej
Zemaljski muzej
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić sutra će uručiti odluku Federalne vlade o finansijskoj podršci Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine za režijske i troškove održavanja u toj kulturnoj instituciji od državnog značaja.

To je najavio ministar Kaplan u izjavi agenciji Fena, uz napomenu da će on i ministar Mašić tokom sutrašnje posjete ovoj instituciji razgovarati s njenim menadžmentom i o pitanjima o kojima će kasnije biti riječi s drugim nivoima vlasti u vezi rješavanja statusnih problema sedam kulturnih ustanova.

Pravo rješenje treba postići u razgovorima s predstavnicima državnog Ministarstva civilnih poslova te Ministarstva kulture Republike Srpske, ističe Kaplan.

Napominje da su problemi sedam institucija kulture formalno-pravne prirode i datiraju još od Dejtonskog sporazuma.

Da je problem do toga hoće li Federalna vlada uplatiti predviđeni novac ili ne, dosad bi bio riješen, navodi ministar, ali stvari su mnogo kompleksnije, dodaje on.

"Vezano za privremene mjere, koje može Vlada FBiH poduzeti, dosad smo odreagirali otprlike sa 600.000 KM prema svim tim institucijama, što je najviše u posljednjih pet godina. To pokazuje da Federalnu vladu zanima njihov problem. Mi, svi zanteresirani, moramo tražiti sistemsko rješenje za formalno-pravni status sedam kulturnih institucija od državnog značaja", ističe Kaplan.

"Izgleda da se polako stiču uslovi da pokrenemo razgovore s predstavnicima Vijeća ministara. Pravo rješenje naći će se kad se usaglasimo s državnim Ministarstvom za civilne poslove i Ministarstvom kulture i obrazovanja Republike Srpske", naglašava Kaplan.

Sedam kulturnih institucija od državnog značaja već duže vrijeme su u nezavidnoj situaciji ili pred zatvaranjem jer nemaju dovoljno novca za redovno djelovanje.

Od septembra je za posjetioce zatvorena Umjetnička galerija BiH, od jučer i vrata Historijskog muzeja, a Zemaljski muzej je praktično pred zatvaranjem.

Preostale četiri institucije s ovog spiska su: Nacionalna i univerzitetska biblioteka, kojoj prijeti isključenje grijanja zbog neplaćenih troškova, Biblioteka za slijepa i slabovida lica u BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti te Kinoteka.