Kultura
0

"Faust" Harisa Pašovića otvorio 46. Internacionalni teatarski festival MESS

FENA
Premijerna sarajevska izvedba predstave "Faust" u režiji Harisa Pašovića otvorila je večeras u Narodnom pozorištu 46. Internacionalni teatarski festival MESS.

To je prva bh. predstava koja je otvorila MESS od njegovog obnavljanja 1997. godine i ujedno prvo postavljanje originalnog "Fausta" na bh. sceni.

Ovogodišnji teatarski praznik, koji će trajati do 30. oktobra, ugostit će 525 umjetnika iz 13 zemalja, a pred sarajevskom i zeničkom publikom izvest će 20 predstava.

"Faust" je jedna od najvećih tema zapadne civilizacije. To je priča o čovjeku koji je zbog ambicije prodao dušu đavolu. Reditelj Pašović predstavu je postavio na scenu prema izvorniku Christophera Marlowea, jednog od najvećih evropskih dramskih pisaca iz 16. vijeka, čiju je radnju smjestio u 21. vijek, tačnije u 2032. godinu.

Uloge u ovoj drami ostvarili su hrvatski glumac Damir Markovina (Faust), Amar Selimović (Veliki Tiranin), Miroslav Fabri (Wagner), Akira Hasegawa (Mefisto) te Lidija Stevanović, Jasenko Pašić, Maja Izetbegović, Aldin Omerović, Irma Alimanović i drugi.

Dramaturgiju potpisuje Aleksandra Pleskonjić-Ilić. Scenografi su Amir Vuk Zec, Lada Maglajlić i Omar Šelo, kostimografi trio Kao Pao Shu, koreograf je Deneš Debrei, dizajneri su Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek, dok muziku uživo izvode Dino Šukalo i Amar Češljar.

Izvedba je realizirana u koprodukciji East West centra, Britanskog savjeta, Bosanskog kulturnog centra i MESS-a.

"Faust" je bosanskohercegovačku premijeru imao u Tuzli 13. augusta, a sutra će u NP Sarajevo reprizno biti izveden u dva termina - 19.30 i 22.00 sati.