Cjelogodišnji projekat
0

Evropski filmski program u Bihaću, Gradišci i Brčkom

Sarajevo-x.com
Filmski program Sarajevskog centra i EU partnera seli se u sljedeći grad. Od 7 do 11.9. 2009. publika iz Bihaća i Unsko-sanskog kantona imaće priliku da pogleda filmove iz Sedmice evropskog filma,. Partner u Bihaću je Kulturni centar Bihać.

Na programu ove filmskih restrospektiva su značaje evropske produkcije iz proteklih nekoliko godina: Haritonov Hor (Grčka, 2006), Leptirov jezik (Španija, 1999), Preodgajanje (Italija, 2006), Sreća (Češka, 2005) i Bijeg (Francuska 2004).

Retrospektivu filma u Bihaću otvoriće češki film "Sreća", režisera Bohdana Slama. Film je nagrađen kao najbolji film na Međunarodnom festivalu u Montrealu, San Sebastijanu i Atini, te najbolji češki film u 2005. godini. Nominovan za Evropsku filmsku nagradu. Projekcije u Goraždu će se održavati od 7 do 11.9.2009. u Kulturnom centru u 20 sati.

Publika u Gradišci će takođe moći uživati u trodnevnoj Reviji evropskog filma. Revija će igrati od 7 do 9.9.2009, a realizuje se u saradnji sa Agencijom za regionalni razvoj i Centrom za kulturu u Gradišci.

Treći grad u Bosni i Hercegovini u kojem će naredne sedmice igrati hitovi evropske kinematografije jeste Brčko. Prikazivajem igranih filmova Haritonov Hor (Grčka, 2006), Leptirov jezik (Španija, 1999), Preodgajanje (Italija, 2006), Sreća (Češka, 2005) i Film koji govori (Portugal , 2005) u Brčkom će se od 8 do 12.9.2009. dešavati Sedmica evropskog filma. Svaki dan u 20 sati publika će imati priliku pogledati jedno ostvarenje.

Cilj ovog filmskog projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru malobrojnih bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje. Ujedno, građanima u bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Sedmice evropskog filma su već igrale u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli, Mostaru, Goraždu, Trebinju i Istočnom Sarajevu, a nakon prikazivanja u Bihaću, Brčkom i Gradišci, program će u oktobru biti prikazan i u Gračanici.

Jesenji kulturni program bh. gradova će obogaditi i drugi film projekti Sarajevskog otvorenog centra: Dani evropskog dokumentarnog filma i Sedmica španskog filma, koja će se realizovati u partnerstvu sa Španskom ambasadom u BiH. Ovi program će se realizovati u oktobru, novembru i decembru.