Sarajevski otvoreni centar
0

Evropski film putuje gradovima BiH

FENA
U okviru tradicionalnog "Festivala prijateljstva" u Goražde će od 2. do 8. augusta biti održane Sedmice evropskog filma, projekt Sarajevskog otvorenog centra. Na programu su značajne evropske produkcije iz proteklih nekoliko godina "Film koji govori" (Portugal, 2005.), "Leptirov jezik" (Španija, 1999.), "Preodgajanje" (Italija, 2006.), "Sreća" (Češka, 2005.) i "Bijeg" (Francuska 2004.). Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Retrospektivu evropskog filma u Goraždu otvorit će češki film "Sreća", režisera Bohdana Slama. Film je nagrađen kao najbolji na Međunarodnom festivalu u Montrealu, San Sebastijanu i Atini, te proglašen najboljim češkim filmom u 2005.. Nominovan je za Evropsku filmsku nagradu.

Sedmice evropskog filma bit će nastavljene u augustu u Istočnom Sarajevu, u septembru u Brčkom i Bihaću te u oktobru u Gračanici.

Jesenji kulturni program bh. gradova obogatit će i drugi filmski projekti Sarajevskog otvorenog centra - Dani evropskog dokumentarnog filma i Sedmica španskog filma, koja će biti realizirana u partnerstvu sa španskom ambasadom u BiH.

Uspješne filmske projekte Sarajevski otvoreni centar u 2010. želi proširiti i na evropski animirani film, evropski dječiji film i evropski kratki film, da bi na taj način što široj publici predstavio raznolike kulturne programe i obogatio ponudu manjih bh. sredina, saopćeno je.

Projekt finansira Evropska unija, a podržava Ministarstvo za kulturu i sport KS-a i ProCredit Banke. Partneri projekta su Goethe institut, Francuski institut, ambasade Portugala, Italije, Španije, Švajcarske, Grčke, Slovenije, Poljske i Češke u BiH. Partneri u lokalnim zajednicama su kulturni centri i kina gradova.