Kultura
5

Evropska komisija sufinansira novi projekt Danisa Tanovića

FENA
Dasni Tanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dasni Tanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Evropska komisija finansirat će novi filmski projekt bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića u okviru svog programa Media - Kreativna Europa.

Tanović je pobijedio na konkursu za dodjelu Prix Media, koju će mu uručiti povjerenica Evropske komisije za kulturu Androulla Vassiliou na svečanosti na filmskom festivalu u Cannesu. Tanović dijeli nagradu s koscenaristom Predragom Kojovićem i producenticom Amrom Bakšić.

"Danis Tanović je jedan od najboljih reditelja svoje generacije. Njegov zadnji filmski projekt je izvrstan, iz scenarija se može iščitati duboki osjećaj kulturnog identiteta i dinamizma. Nakon njegova remek-djela 'Ničija zemlja', koji je postigao svjetski uspjeh, jasno je da je sada udario temelje za još jedan izvanredan film, koji će, sigurna sam, također dirnuti ljude", rekla je Vassiliou.

Film radnog naziva "Šta gledaš" govori o prognanom ratnom heroju koji se vraća u Sarajevo nakon 20 godina kako bi pomogao svom bratu Jasminu koji se sukobio s Keketom, bratom glavnog mafijaša u gradu.