Kultura
0

Evropska asocijacija festivala predstavlja i "Sarajevsku zimu"

FENA
Evropska asocijacija festivala (EFA) u četvrtom izdanju svoje promotivne knjige, koja će iz štampe izaći sredinom aprila, obuhvata i promovira najutjecajnije festivale svijeta, među kojima i Međunarodni festival "Sarajevska zima".

Predstavljanje knjige će biti održano u Vilniusu od 11. do 17. maja.

Festival "Sarajevska zima" dobitnik je nagrade FEST LAB PASS-a za doprinos u promociji kulture i umjetničkih kreacija i ideja u zemlji i svijetu.

Skupština EFA -e tako će u knjizi, pored tekstova i intervjua s direktorom "Sarajevske zime" Ibrahimom Spahićem, objaviti i spisak festivala dobitnika nagrade.

Kao nosilac spomenute nagrade koju povodom Evropske godine kreacija i inovacija uručuje evropski komesar za kulturu Jan Fiegel, Festival "Sarajevska zima" preuzeo je odgovornost da i u daljem radu učestvuje i podržava mlade i inovativne umjetnike, stvara mogućnosti za kreaciju novih ideja i projekata, ističući disciplinarni i interaktivni pristup u njihovoj realizaciji.

Posebno je kod "Sarajevske zime" naglašena promocija interkulturalnog dijaloga kao osnovni faktor kulturne različitosti, što direktno utiče na podizanje svijesti među građanima u svojstvu "distributera" poruke kreativnosti, imaginacija i inovacije.