Promocije
0

Evropa prepoznala "Sarajevske sveske"

FENA
Regionalni književni časopis "Sarajevske sveske", 20. broj, predstavljen je danas u Mediacentru.

Izvršna urednica "Sveski" Vojka Smiljanić-Đikić podsjetila je da 20 brojeva ovog časopisa znači više od 10.000 stranica tekstova, analiza, pregleda stvaralaštva u regionu.

Ukazala je i na ulogu koju "Sveske" imaju u regionu i šire.

Kao primjer prihvatanja uloge časopisa u povezivanju i predstavljanju regiona Smiljanić-Đikić je navela da je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije ovaj časopis promoviran u Amsterdamu i Briselu. Riječ je o specijalnom izdanju na engleskom jeziku.

-Prilikom ovih promocija mogla su se čuti mišljenja da je ovaj časopis primjer saradnje i u okviru jezika, rekla je Smiljanić-Đukić. Kao i ideja da "Sveske" prerastu u evropski časopis, pa bi se, primjera radi, dva broja štampala na engleskom, ili bi u redakciju ušli i eminentni evropski književnici.

I pored svih pohvala, kada je riječ o ministarstvima regiona, pomoć je simbolična ili nikakva. Za sada "Sveske" podržavaju Republika Slovenija i Ured za kulturu grada Zagreba i ambasade. Što se tiče ostalih u regionu i nisu pokazali preveliki interes.

-A iste te "Sveske" ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrije Rupel poklanja svojim kolegama iz Evrope kao lični dar, rekla je Smiljanić-Đikić dodajući da je poziv za promociju "Sveski" stigao i iz Francuske.

Enver Kazaz, član redakcije "Sarajevskih sveski", rekao je da je ovo časopis koji je nasuprot ideologiji nacionalizma promovirao ideologiju uvažavanja, afirmiranja razlika. Zbog toga je prepoznat i predstavljen u centru Evropske unije.