Nesvakidašnji spektakl
0

FOTO / "Evropa danas" počašćena ovacijama publike

Sarajevo-x.com
Publika je gromoglasnim aplauzom i na nogama ispratila učesnike sinoćnjeg pozorišnog spektakla u dvorani Zetra. Gotovo dvije i po hiljade ljudi imalo je priliku da pogleda fenomenalan spoj plesa, glume, muzike i videa u predstavi reditelja Harisa Pašovića "Evropa danas".

Ova istinski snažna predstava izvedena u dva termina, u 19 i 21 sat, premijerno je prikazana sarajevskoj publici, nakon sjajnih reakcija koje je dosad prikupila.

"Evropu danas", prema eseju Miroslava Krleže iz 1935. godine, na sceni su dočarali glumac Miki Manojlović, direktor Baleta Slovenskog narodnog gledališča Edward Clug, prvakinja Baleta tog slovenskog teatra Tiberiu Marta i plesač Tijuana Križman Hudernik. Za koreografiju je bio zaslužan Edward Clug, dok je muziku uživo izvodila poznata slovenska grupa "Laibach".

Pozorišni spektakl u koprodukciji East West Centra iz Sarajeva i Slovenskog narodnog gledališča Maribor je trajao nešto više od sat vremena, u okviru kojeg se pokušala dočarati slika današnje Evrope koja se nimalo nije promijenila, da i danas ima mnogo mana i problema.