Aplauz trajao 20 minuta
0

FOTO / "Evropa danas" osvojila slovenačku publiku

Sarajevo-x.com
Prepuna dvorana Slovenskog narodnog gledališća (900 gledalaca) je 20-minutnim ovacijama pozdravila učesnike predstave "Evropa danas" i reditelja Harisa Pašovića.

Premijeri su prisustvovali i ministrica kulture Slovenije Majda Širca, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, te ravnatelj dvorane Vatroslav Lisinski Dražen Siriščević, umjetnički direktor Festivala svjetskog kazališta Zagreb Ivica Buljan, direktorica Poslovne škole Bled Danica Purg, direktorica Splitskog ljeta Senka Bulić, kao i neke od najznačajnijih osoba iz političkog, poslovnog i kulturnog establišmenta u Sloveniji, te mnogobrojni gosti iz Hrvatske i Srbije.

Maribor je oblijepljen kontroverznim plakatima za predstavu "Evropa danas", sarajevskog dizajnera Enesa Husejinčehajića.

"Naši domaćini u Mariboru su rekli da ne pamte da je slovenačka publika sa takvim oduševljenjem primila jednu predstavu. Vrlo smo zadovoljni i izuzetnom pažnjom slovenačkih medija, koji su danima izvještavali za predstavu. Premijera 'Evrope danas' u Mariboru bila je veliki umjetnički događaj u regionu, ali također imala je svoje veliko političko i kulturološko značenje", Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East West Centra Sarajevo.

Podsjećamo da je predstava "Evropa danas" nakon predstave "Football, Football" druga velika premijera zaredom u EU. Time je East West Centar potvrdio status evropske teatarske kompanije, jedine takve vrste u BiH.

U predstavi "Evropa danas" velike su uloge ostvarili dvojica velikih evropskih umjetnika glumac Miki Manojlović i plesač i koreograf Edward Clug, a grupa "Laibach", izvela je uživo 15 svojih najznačajnijih kompozicija. Dramaturginja je Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih. Video oblikovanje potpisuju Nejaaka i Sašo Podgoršek.

Predstava "Evropa danas" je koproducentski projekat East West Centra, Slovenskog narodnog gledališća Maribor i Evropske kulturne prijestolnice Maribor 2012.