Kultura
0

KOMENTAR / Evo pozitivne priče!

Piše: Haris Pašović
Reditelj Haris Pašović u svom komentaru za portal Sarajevo-x.com piše o pozitivnim iskustvima koje je doživio u Zenici, gdje priprema predstavu "Ruže za Anu Terezu - fudbalske priče"...

O Zenici sam do sada znao da ima problem zagađenja od Željezare i problem nezaposlenosti. Kad bi smo dolazili da igramo predstave East Westa u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, uvijek je sala bila puna, publika je bila izvrsna. Mi bismo odigrale predstavu i odmah odlazili za Sarajevo.

Ovog ljeta radimo već više od mjesec dana u Zenici. Nikako mi se ni ne ide u Sarajevo. Radimo novu predstavu "Ruže za Anu Terezu – Fudbalske priče" u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Ovo pozorište je godinama tavorilo kao i druge bh. javne kulturne institucije izmedju ničega i propasti. Novi direktor Hazim Begagić je za godinu dana od ovog teatra napravio najvitalnije državno pozorište danas u BiH. Pozvao je reditelje i ušao u koprodukcijeske projekte. Na hodnicima srećemo raspoložene glumce i tehničare, pripremaju se novi projekti, BNP učestvuje na festivalima.

Živimo u hotelu "Dubrovnik". To je jedan od najboljih hotela u svojoj kategoriji na Balkanu. Vidljiva je impresivna saradnja investitora, zatim zeničkog arhitekte Bernarda Boštjančića i izvođača radova na ovom vrhunskom hotelu. Pametna, ultramoderna arhitektura realizirana je sa izvođačkom preciznošču totalno netipičnom za BiH gdje i kad vam majstori rade u malom stanu dogurate do pred-infarktnog stanja. I to nije sve, osoblje hotela je ljubazno, poslovno i stručno. Da li još uvijek govorim o BiH? Da, ali ima još!

Naša ekipa koja dolazi iz devet zemalja (Belgija, Italija, Burkina Faso, Turska, Rumunija, Rusija, Singapur, Slovenija i BiH) najčešće jede "Kod Rasima", aščinici čuvenog zeničkog ugostitelja Rasima Salčinovića. Besprijekorna bosanska kuhinja ove aščinice je "kao kod kuće", cijene su niske a osoblje nasmijano i prijateljski se ophodi sa gostima.

Načelnik Husejin Smajlović i njegov tim iz Općine Zenica učinili su da je ovo ugodan grad, a uređenje korita Bosne i ogromnog parka "Kamberović polje" u centru grada je upravo spektakularno dobro! Vlada Ze-do kantona na čelu sa Fikretom Plevljakom, djeluje jednako sposobno. Turistička zajednica koju vodi Senaid Šabanović ima odličan plan razvoja turizma u ovom "sakrivenom" kantonu gdje će uskoro biti moguć seoski turizam, rafting, bickilizam, boravak u obnovljenoj tvrđavi Vranduk i posjeta kontroverznim visočkim piramidama.

Utakmica BiH - Bjelorusija bila je divan događaj u Zenici, a večernje divljanje uvoznih huligna, Zenica je podnijela elegantno, bez gunđanja i senzacije.

Na sat vremena od Sarajeva, žive grad i regija koji prave ogromne rezultate, koje sarajevski centrizam ignoriše. Blagi, ljubazni Zeničani se ne žale mnogo ni oko čega. Oni se junački nose na dramatičnim zagađenjem. Zeničko naselja Tetovo koje je uz samu željezaru ima dramatičan broj oboljenja od karcinoma, a djeca se rađaju sa malformacijama – ali ovo je samo jedan od mnogih primjera posljedica toga što željezara u vlasništvu Lakshmi Mittala ne poštuje evropske ekološke standarde, a Vlada Federacije BiH mu to dopušta.

Nezaposlenost i siromaštvo je također dramatično. Samo u Željazari je prije rata radilo 25.000 radinka, a sada samo 3.000, a nivo predratne prozivodnje će biti dostignut možda u 2017. godini. Plate u rudnicima, ali i u ostalim djelatnostima su vrlo male, tako da i oni koji imaju posao gledaju kako će sastaviti kraj s krajem.

Skromni i ugodni Zeničani, inteligentno se bore u nemogućoj bh. stvarnosti i unaprijeđuju svoj grad i regiju. To je za mene najveća pozitivna priča u BiH! Kad ja kritikujem Sarajevo koje ih tako brutalno zanemaruju, Zeničani se samo osmjehuju.