Kultura
76

Eve Ensler: Rak mi je promijenio život, to iskustvo me je oslobodilo i dalo mi moć

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Eve Ensler, poznata američka književnica, feministica i mirovna aktivistica, te autorica proslavljenih "Vagininih monologa" nalazi se u posjeti Sarajevu.

Eve Ensler je, sklopu 10. festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise sinoć u Bosanskom kulturnom centru promovisala svoju novu knjigu pod nazivom "In the body of the world"/"U tijelu svijeta", svojevrsne memoare u kojima autorica govori o svojoj borbi s bolešću i "kulturi" silovanja.

Druženje s Eve Ensler je moderirala Rada Borić, feministkinja i mirovna aktivistkinja, te izvršna direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu.

Eve Ensler je na početku kazala kako Sarajevo smatra svojim "duhovnim domom", te je sretna što se ponovo vratila u naš grad. Svoje izlaganje je počela ispoviješću o tome kako je čitav njen život bio oblikovan nasiljem, počevši od njenog oca koji ju je zlostavljao i silovao u djetinjstvu.

Jedna trećina žena će u toku života biti žrtva nasilja

"Čak jedna milijarda žena će biti zlostavljana u jednom periodu svog života, to je jedna trećina svih nas, a većina njih šuti o tome i prihvatiti će to kao nešto posve normalno", govori autorica koja je pokrenula kampanju "One billion rising"/"Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" koja se provodi u 200 zemalja svijeta i koja u svojoj osnovi ima ples.

"Ples je važan jer nas vraća u tijelo, čini nas živima. U trenutku kad plešemo postajemo svjesni sebe i svoje tjelesnosti i seksualnosti, iz tog je razloga ples oslobađajuće iskustvo", pojasnila je Ensler.

Govoreći o stravičnom položaju žena u Keniji i Kongu koje su svakodnevno silovane, obezvrijeđene, autorica je govorila o tome na koji način transformisati bol u moć, potcrtavši kako se žene trebaju držati skupa i pomagati jedne drugima bez obzira na sve.

Borba s rakom joj je dala svijest o tijelu

Eve Ensler je pred publikom u sarajevskom BKC-u govorila o svojoj borbi s rakom i iskustvu koje joj je promijenilo život.

"Prije nego što mi je prije 5,5 godina dijagnosticiran treći stadij raka, živjela sam u nekom stanju između sna i jave, nisam obraćala pažnju na svoje tijelo i signale koje mi je slalo. Tek sam nakon operacije postala u potpunosti svjesna svog tijela, tad sam u potpunosti bila samo svoje tijelo...", ispričala je Ensler svoje iskustvo "povratka u tijelo" koje ju je promijenilo i dalo joj svojevrsnu moć.

"Na sve stvari u životu možemo gledati kao na prokletstvo ili na oslobađanje. Ja sam izabrala da na svoje iskustvo s rakom gledam kao na oslobađanje", kazala je Ensler i ispričala kako je čak i na hemoterapiju počela gledati kao na "ratnika" koji će izliječiti sve njene traume, bol, nasilje i silovanja.

Ensler je i autorica pozorišnog komada "Nužne mete", inspirisanog izbjegličkim životima žena iz Bosne i Hercegovine, "Dobrog tijela", te političkih eseja “Konačno nesigurna, u svijetu opsjednutom sigurnosti".

Publici je otkrila kako trenutno radi na novom pozorišnom komadu koji će biti inspirisan pričom u Adamu i Evi, te Evi koja je bila "prva prava revolucionarka".