Kultura
0

European Film Week u BiH

Sarajevo-x.com
Nakon prošlogodišnjeg projekta European Film Week 2007, Sarajevski otvoreni centar i Goethe-Institut Bosne i Hercegovine u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama Slovenije, Poljske, Češke, Švedske, Francuske, Italije i Španije najavljuju European Film Week 2008 - cjelogodišnji filmski projekat, koji će se desiti u deset bh. gradova.

Projekt će biti realizovan kroz deset Sedmica evropskog filma u deset gradova u BiH.

Cilj ovog projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/ nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje, kao naprimjer "Ljeto pred balkonom" iz Njemačke ili "Češki san" iz Češke. Ujedno, građanima u manjim bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan, javljaju organizatori.

Slijedeći filmovi će biti prikazani: Ljeto pod balkonom (2004, Njemačka), Jasminum (2006, Poljska), Pod njenim prozorom (2003, Slovenija), Češki san (2004, Češka), Ljeto mog brata (Italija, 2005), Košnica (1982, Španija), Jedno oko crveno (2007, Švedska) i Zmija u šaci (2004, Francuska).

Tokom juna prve tri Sedmice evropskog filma će se desiti u Sarajevu, Trebinju i Goraždu, a za jesen (septembar i oktobar) planirano je i održavanje sedam dodatnih sedmica filma u Bijeljini, Livnu, Banjaluci, Mostaru, Bihaću, Tuzli i Istočnom Sarajevu. Za kraj projekta će se desiti i jedan veliki specijalni događaj o kome će više riječi biti kasnije.