Kultura
0

Euroimages podržao digitalizaciju kina Meeting Point

Klix.ba
Eurimages, Fond Vijeća Evrope za koprodukciju, distribuciju i digitalizaciju evropskih filmskih djela, podržao je kino Meeting Point u procesu njegove digitalizacije čija realizacija je već započela.

Podrška i pomoć ovog značajnog evropskog Fonda ima veliki značaj za sarajevsko kino, samim tim što je kino Meeting Point prepoznato kao značajno mjesto za promociju evropskog filma.

Podrška Eurimagesa konkretno znači obezbjeđenje 50 posto finansijskih sredstava od ukupnog troška potrebnog za nabavku opreme za digitalizaciju kina Meeting Point. Na ovaj način Meeting Point će u narednom periodu osigurati, između ostalog i novi, najsavremeniji model projektora, odgovarajuću opremu za 3D projekcije kao i novo platno što će mu omogućiti da bude najsavremenije opremljeno kino u Sarajevu.

Podrška Eurimagesa pomoći će u rekonstrukciji kina Meeting Point u smjeru arthouse kina, ali i kada je u pitanju kvalitet prikazivanja filma. Osiguranje nove savremene tehničke opreme, također otvara i veće mogućnosti u samom izboru najboljih svjetskih filmskih ostvarenja u novom formatu, koji će se ubuduće nalaziti na repertoaru ovog kina, kao što su i specijalne 3D projekcije za djecu.

Značaj rekonstrukcije kina Meeting Point ogleda se i u činjenici da je ova vrsta opreme neophodna za pripremu i realizaciju Sarajevo Film Festivala.

Kino Meeting Point od 1999. godine član je Europa Cinemas, asocijacije za podršku i promociju evropskog filma, što direktno omogućava apliciranje za podršku kroz fondove Eurimages.

Nabavka nove opreme već je u toku, tako da će kino biti spremno već za naredni Sarajevo Film Festival.