Kultura
0

Eurimages podržao novi projekt Timura Makarevića sa 100.000 eura

Klix.ba
Na svom 139. sastanku, održanom od 15. do 19. juna u Pragu, Upravni odbor koprodukcijskog fonda Eurimages Vijeća Evrope podržao je 27 projekata dugometražnog igranog filma, jedan animirani film i tri dokumentarca u ukupnom iznosu od 7.745.000 eura.

Podršku u iznosu od 100.000 eura tom prilkom dobio je i projekt "Ključ" scenariste i rediteljaTimura Makarevića u koprodukciji bosankohercegovačke producentske kuće SCCA/pro.ba, Chinema Film iz Švedske, Skorpion Arte iz Poljske, te Propeler Filma iz Hrvatske.

‘"Ovim su se stvorili uslovi da se projektu, koji je Fondacija za kinematografiju podržala namjenskim sredstvima prvo za razvoj, pa onda i za produkciju na konkursima u 2011. i 2012. godini omogući proizvodnja", rekao je predstavnik BiH pri Eurimagesu i član U.O. Fondacije za kinematografiju Jovan Marjanović koji je projekat predstavljao pred žirijem Eurimagesa.

"’Dugometražni filmovi u Bosni i Hercegovini skoro u pravilu realizuju se kao zvanične multilateralne evropske koprodukcije. To najčešće znači da nekoliko producenta iz različitih evropskih zemalja konkuriše sa zajedničkim projektom na javne konkurse za podršku kinematografiji u svojim zemljama i ukolio su uspješni u namicanju sredstava iz tih i drugih izvora, proizvode film koji time dobija status domaćeg proizvoda na svim tržištima na kojima je dobio javnu potporu. Podrškom Eurimagesa koja je namijenjena filmovima koproduciranim izmedju zemalja članica Fonda, kruniše se takav vid saradnje i finansiranja i ističu najbolji projekti na evropskom nivou", dodao je Marjanović.

Snimanje filma "Ključ" počinje na lokacijama u Sarajevu u subotu 25. jula, a završava se u Švedskoj početkom septembra ove godine, premijerno prikazivanje možemo očekivati u toku 2016. godine.