Kultura
0

Eugene O'Neill ponovno na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu

FENA
Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu 27. februara bit će premijerno izvedena predstava "Dugo putovanje u noć" po tekstu Eugena O'Neilla, a u režiji Zvonimira Šedlbauera.

Ovom predstavom se tako na repertoar Kuće na Obali ponovno vraća klasika američke literature, a centralna ličnost nove škole američkih dramatičara je upravo Eugene O'Nill.

Glavni predmet njegove pažnje uvijek je bio tragičan položaj čovjeka koji se bori za razumijevanje. Također, ostaje jedinstven po svom ustrajnom pokušaju da obradi moderan život, a da u isti mah postigne efekt klasične tragedije.

Stoga je i ova predstava "Dugo putovanje u noć" urađena po njegovom tekstu vrlo aktuelna, jer živimo u društvu s izuzetno velikim problemima, lažima i licemjerstvima.

Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu Gradimir Gojer ocijenio je na pres-konferenciji ovu predstavu izazovom za teatar. Ona vraća dignitet glumcu, jer se radi o dominantno velikim glumačkim partijama, kazao je.

Naime, uloge u predstavi ostvaruju glumački prvaci Pozorišta Josip Pejaković i Vesna Mašić, a glumačku postavu čine i sjajni mladi bh. glumci Ermin Bravo, Mario Drmač i Nela Đenisijević.

Glumačkom podjelom zadovoljan je i sam režišer Zvonimir Šedlbauer, koji predstavu ocjenjuje složenom. Tekst po kojem se radi je dugačak i ako bi se igrao u originalnoj verziji trajao bi četiri i po sata.

Tekst je zato reduciran i ostavljena je suština. On je zapravo, kako je rekao režiser, podloga koja omogućava produbljeni rad na kompleksnom problemu koji je bio originalno postavljen u američkom teatru.

Glumac Josip Pejaković ovu predstavu smatra jednim novim kvalitetom za Narodno pozorište, a svoju ulogu u njoj najkompleksnijom koju je igrao dosad.

Ovo je korak da se Kuća na Obali vrati klasicima, pogotovo američkoj drami koja je uvijek aktuelna, ističe Pejaković.

Scenografiju, kostimografiju i muziku u predstavi potpisuju Marijela Margeta, Slavica Kezunović i Dejan Pejaković.

Premijerna izvedba "Dugog putovanja u noć" je 27. februara u 19.30 sati.