Kultura
20

Esad Kopić Osmanović promovirao knjige "Hamajlija za bosansku kuću''

Klix.ba
U Art kući sevdaha su promovisane dvije knjige autora Esada Kopića Osmanovića sa zajedničkim naslovom ''Hamajlija za bosansku kuću''.

''Riječ je zbirci priča iz narodne mudrosti, nazvanoj 'Svici i zapisi Abdulah bega' i u knjizi sa 202 pjesme koje sam pisao u duhu sevdaha, tradicionalne i najljepše narodne pjesme iz BiH. Što je čovjek dalje od zavičaja, sve više voli sve što je ponio iz roditeljskog doma, pa su tako nastale i ove knjige'', rekao je Kopić Osmanović brojnim prisutnim posjetiocima na promociji knjiga.

Promoter ''Hamajlije za bosansku kuć', Enver Šadinlija, naglasio je da je posebna vrijednost ovih knjiga u iskrenosti njihovog autora, u njegovoj istinskoj ljubavi prema narodnoj tradiciji i to što su 'pisane srcem i dušom'.

''Ovo su knjige koje kao seharu s blagom i hamajliju, treba da ima svaka bosanska (i hercegovačka) kuća u cijelom svijetu'', rekao je Šadinlija.

Esad Kopić Osmanović je rođen u Barićima (Teslić). Živi i radi u Zagrebu. Književnost mu je velika ljubav, a ovo su njegova prva objavljena djela.